spelsidorna

Patiens kortspel

Om du är ensam och vill ha lite kul eller bara ha något att göra, kan patiens vara ett perfekt sätt att roa dig själv. Patiens är egentligen inte ett specifikt spel utan en samling av olika spel som du kan spela på egen hand.

Patiens kortspel

Dessa spel handlar oftast om att placera kort enligt vissa regler för att se om du kan bli av med alla kort eller slutföra spelet. Ordet “patiens” kommer från latin och betyder tålamod, och det är verkligen något du behöver när du spelar dessa spel, eftersom det ibland kan vara riktigt utmanande.

Härnäst kommer vi att diskutera några av de populäraste varianterna av Patiens för att du ska få en känsla för vilken av dessa varianter som kan tänkas passa just för dig!

Harpan

Här har vi en riktig gammal goding, Harpan, som är både enkel att spela och går snabbt.

Så här spelar du Harpan

För att spela detta klassiska patiensspel behöver du en vanlig kortlek utan jokrar. Placera ut 7 rader med kort, där den första raden har ett kort och den sista raden har sju kort. Se till att det översta kortet i varje rad är vänt uppåt, medan resten är nedåtvända.

Nu är det dags att sätta igång! Målet är att flytta kort och bygga nedåtgående stegar där vartannat kort är rött och vartannat är svart. Du kan flytta ett eller flera kort, så länge de ligger i följd, från en position till en annan. Du kan också använda högen med kort som är kvar.

Om du lyckas skapa en tom plats kan du lägga en Kung där. Och om du har turen att få fram ett Ess, så ska du placera det i en av de fyra rutorna ovanför spelplanen. För att klara Harpan måste du till slut flytta upp alla kort till Essen, där de ska ligga i följd för varje färg, från Ess till Kung. Läs mer om Harpan regler här.

Golf

En annan populär patiens variant är Golf, som du för övrigt kan spela med en vanlig kortlek. 

Så här spelar du Golf 

I denna variant av patiens är målet att tömma bordet på alla kort. Det spelar ingen roll vilken färg korten har, utan du behöver bara tänka på nummerordningen. Börja med att lägga ut 7 rader med 5 kort i varje. 

Se till att alla korten är vända uppåt. Resten av korten placeras i en hög bredvid, och du drar det översta kortet när du börjar spelet. När du vänder upp det kortet är din uppgift att hitta ett kort som antingen är ett nummer högre eller ett nummer lägre än det uppvända kortet. Till exempel, om du har lagt upp en 7:a, kan du lägga antingen en 6:a eller en 8:a.

När du har flyttat så många kort som möjligt från de uppvända högarna, vänder du bort dem och drar ett nytt kort från högen bredvid. Målet är att du ska rensa bordet på alla kort innan högen tar slut. Läs mer om Golf patiens.

Idioten

En annan populär variant av Patiens är Idioten, ett superenkelt kortspel som du kan spela med vanliga 52-kortleken. 

Så här spelar du Idioten 

För att vinna idioten patiens måste du bli av med de minsta korten i varje omgång, så att alla färger är synliga och alla ess är kvar när du är klar. Börja med att placera 4 kort framför dig, så att du ser dem. Ta sedan bort det minsta kortet och ersätt den med ett nytt och upprepa tills du har ett kort i varje färg.

Nu, lägg ut en ny rad med kort och fortsätt att ta bort kort tills du har alla fyra färger synliga igen. Kom ihåg att alltid ta bort det minsta kortet om det är av samma färg (så om du har två hjärter synliga, ta bort det med lägst siffra). Om en rad blir tom, kan du lägga ned vilket kort som helst.

Fortsätt att lägga ut nya rader och ta bort kort tills du har inga kort kvar. Har du bara ett ess kvar på bordet så har du kamma hem det hela!

Pyramid

Pyramid är ett snabbt patiensspel som handlar mest om tur. 

Så här spelar du Pyramid

Starta med ett kort med framsidan uppåt, sedan två ovanpå det, och fortsätt så upp till sju kort. Det är själva pyramiden, de andra korten hamnar i en hög bredvid.

För att rensa pyramiden, matcha kort som totalt blir 13. Kungar kan tas bort direkt, eftersom de är värda 13, annars para ihop kort från den synliga raden med kort från högen.

När du drar ett kort från högen kan du använda det direkt eller placera det i en slänghög. Det översta kortet i slänghögen är spelbart tills du drar ett nytt kort från högen.

För att vinna måste du rensa hela pyramiden, spelet är över om du inte kan göra fler par eller om högen är tom.

Spindelharpan

Spindelharpan är en speciell patiens som spelas med två kortlekar. Du kan justera svårighetsgraden genom att ändra reglerna (här beskrivs den enklaste varianten).

Så här spelar du Spindelharpan

Spindelharpan reglerna är ganska lätta. Börja med att lägga ut tio högar, de första fyra med sex kort och de resterande med fem. Det sista kortet i varje hög ska vara synligt, resten nedåtvända.

De övriga korten bildar en hög med baksidan upp ovanför de tio högarna. Du har också plats för åtta högar där du ska sortera korten efter färg och ordning.

De synliga korten i högarna kan flyttas om de placeras i fallande ordning och matchar färg (till exempel kan hjärter 9 placeras på hjärter 10). Du kan också flytta kort som bildar en sekvens till ett annat kort (till exempel kan hjärter 9 och 10 flyttas till hjärter knekt).

Om du inte kan göra fler drag, ta ett kort från högen och lägg det på varje hög. Du har 50 kort i högen, så du kan göra detta fem gånger.

När du har ett ess kan du flytta det till de åtta högarna ovanför och ta bort kort från spelplanen genom att placera dem i stigande ordning efter färg.

40 Rövare

40 Rövare är en utmanande Patiens som kräver två kortlekar och mer skicklighet än de mest slumpmässiga spelen. Målet är att bygga två högar per färg, från ess till kung.

Så här spelar du 40 Rövare

Börja med att lägga ut tio högar med fyra synliga kort i varje hög. Alla kort ska vara med framsidan upp. De övriga korten bildar en hög med baksidan upp, och du har åtta tomma platser ovanför raderna där du ska samla ess-kort.

Din uppgift är att flytta kort så att du kan frigöra och flytta upp kort till de åtta högarna ovanför. Bara ett kort kan flyttas i taget, och du måste följa färgen i dina högar när du placerar korten i fallande ordning (spader 9 på spader 10 osv.). De tomma högarna kan användas för att placera valfritt kort.

När du inte kan göra fler drag, ta ett kort från högen och vänd upp det. Om du lägger ut ett ytterligare kort läggs det ovanpå det tidigare och måste användas innan det undre kortet igen är tillgängligt. Om du lyckas ordna alla kort i stigande ordning, från ess till kung, i de fyra högarna till höger har du vunnit.

Kungen

Kungen, även känd som Freecell på engelska, är en populär Patiens som ofta finns på datorer med operativsystemet Microsoft Windows. Målet är att flytta alla kort så att de är i ordning från ess till kung.

Så här spelar du Kungen

Börja med att lägga ut hela kortleken i åtta högar med synliga kort jämnt fördelade (alla högar har inte lika många kort). Ovanför högarna har du fyra rutor där du kan flytta korten så att de ligger i numerisk ordning (ess till kung) för varje färg. På vänster sida har du fyra rutor där du kan placera ett kort i varje för att hjälpa dig i spelet. 

Du kan bygga nedåtgående sekvenser med varierande färger (svart och rött alternerande) bland de utlagda korten och flytta enskilda kort eller sekvenser till tomma högar eller nya stegar. Om du lyckas flytta alla kort till de fyra högra rutorna, ordnade från ess till kung, har du vunnit.

Kortspel Patiens: Sammanfattning

Patiens kortspel är ett utmärkt tidsfördriv och en samling av olika enskilda spel som kan spelas solo. Dessa spel innebär att man följer specifika regler för att sortera kort och försöka bli av med dem. “Patiens” kommer från det latinska ordet för tålamod, vilket behövs för dessa utmanande spel. 

Några populära varianter inkluderar Harpan, där målet är att bygga kortstegar i ordning, Golf, där man måste tömma bordet genom att matcha kort i nummerordning, Idioten, där man måste bli av med de minsta korten, Pyramid, som involverar att para ihop kort som totalt blir 13.

Därefter har vi Spindelharpan, ett spel med två kortlekar och 40 Rövare, som kräver skicklighet för att bygga högar av ess till kung. Slutligen finns Kungen (Freecell), där man försöker ordna alla kort i ordning från ess till kung.