spelsidorna

Kalaha (Mancala)

Välkommen till en avkopplande genomgång av Kalaha regler svenska. Om du någonsin har undrat över regler kalaha och hur man bemästrar detta tidlösa brädspel, så är du på rätt plats. Låt oss dyka rakt in!

Kalaha

Regler för Kalaha

Kalaha, ibland känd som Mancala, är ett tidlöst brädspel som spelas på en plan med tolv mindre och två större hål. De mindre kallas “ambo” och de större går under namnet “kalaha”.

Spelets Syfte

Målet är enkelt. Förflytta stenarna från dina egna små hål, ambo, till din stora, kalaha. Sträva efter att samla flest stenar i din kalaha.

Starta Spelet

Positionera brädet så att kortändarna pekar mot spelarna. Fördela kulor jämnt i ambona, men undvik kalahas. Kom ihåg, dina ambo är de närmast dig.

Spelets Förlopp

Vem som börjar bestäms slumpmässigt. När det är din tur, välj en av dina ambo. Ta alla stenarna därifrån och placera en i varje ambo åt höger, inklusive din kalaha. Om du rundar brädet, fortsätt på motståndarens sida men hoppa över deras kalaha.

När din sista sten placeras i din kalaha, får du en extra tur. Hamnar den i en tom ambo på din sida, och den motsatta ambon har stenar? Ta alla stenar därifrån och placera dem i din kalaha.

Avsluta Spelet

Spelet slutar när en spelare inte kan flytta några stenar. Då får den andra spelaren lägga alla sina kvarvarande stenar i sin kalaha. Den med flest stenar i sin kalaha vinner. Men var försiktig! Den som först tömmer sina ambo vinner inte nödvändigtvis. Det kan även bli lika.

Spela Kalaha steg-för-steg

Om du inte bara undrar över vilka Kalaha regler som finns utan vill veta hur du spelar Kalaha så är du på rätt plats. Låt oss dyka ner i vår Kalaha guide. Detta antika spelet är både roligt och utmanande, och här är hur du spelar det steg för steg.

Målet med spelet

Det centrala målet? Samla så många pjäser som möjligt. För att lyckas med detta bör du tömma din sida av brädet från pjäser innan din motståndare gör detsamma.

Förberedelse

  1. Starta med att placera fyra stenar i varje litet hål. Totalt finns det 48 stenar och 12 hål, vilket innebär fyra stenar per hål. Så, varje spelare har 24 stenar att börja med.
  2. Identifiera din Kalaha. Det är den stora skålen till höger. Detta är var du placerar de pjäser du samlar.
  3. Välj vem som ska börja. Att börja ger ingen särskild fördel, så ni kan avgöra det genom att slå en tärning eller dra lott.

Spelregler

Spelet sker medsols. Den första spelaren tar alla fyra stenar från ett av sina hål och placerar dem, en i taget, i de följande hålen.

  • Observera: Du kan endast placera stenar i din egen Kalaha, hoppa över motståndarens Kalaha om du har tillräckligt med stenar för att nå den.
  • Om din sista sten hamnar i din Kalaha, får du en extra tur.
  • Om din sista sten landar i ett tomt hål på din sida, kan du ta den stenen samt alla stenar i det motsatta hålet och placera dem i din Kalaha.

Avsluta Spelet

När en spelares alla 6 hål är tomma, avslutas spelet. Den andra spelaren tar alla kvarvarande stenar från sin sida och placerar dem i sin Kalaha. Jämför stenar i varje Kalaha. Den med flest stenar vinner.

Hoppas du nu känner dig säker med kalaha regler och är redo att utmana dina vänner eller familj. Tack för att du valde vår guide för att lära dig regler kalaha. Lycka till och ha roligt!