spelsidorna

Kubb regler

Drömmer du om att sopa mattan med dina vänner och familj när ni spelar Kubb? Då är Kubb regler något som du måste hålla stenkoll på. Det bästa av allt är att du hittar de offciella Kubb reglerna som används på VM här på sidan!

Kubb är ett spännande spel som blandar taktik, precision och glädje i det fria, och har snabbt blivit en favorit för många. Låt oss djupdyka i reglerna och upptäcka hemligheterna bakom detta klassiska svenska spel.

Kubb

Guiden till Kubb: En Svensk Trädgårdsfavorit

Kubb regler gör det möjligt för dig att förvandla vilken trädgård som helst till en tävlingsarena. Kubb är ett klassiskt utomhusspel där två lag utmanar varandra. Med kubbar placerade på varje sida av ett rektangulärt spelområde och en kung placerad i mitten, handlar det om skicklighet och strategi. Målet? Fäll det andra lagets kubbar och till slut kungen, för att segra.

Psst! Om du gillar kubb kan kanske Mölkky även känt som nummerkubb eller sifferkubb vara ett spel för dig!

Historik bakom spelet

Ursprunget

Även om kubb regler påminner om kägelspel, spelas det med träklossar istället för käglor. Kägelspel där pjäser är ordnade i två linjer med en kung i mitten har spelats sedan 1800-talet. En tidig beskrivning av detta kallas “kägelkrig”, nämnt i Balcks idrottsbok från 1886.

Namnet och dess popularitet

“Kubb” som namn dyker upp först i skriftliga källor under början av 1960-talet, när den omnämns som en favorit bland fritidsaktiviteter för ungdomar. Under 1990-talet sköt populariteten för hur spelar man kubb i höjden, och spelet blev snabbt en favorit i många trädgårdar.

Vikingalegenden

Det finns teorier om att kubb kan ha gotländska rötter från vikingatiden. Även om detta påstående är spännande, saknar det bevis i dagens läge.

Kubb-regler-hur-du-spelar-kubb

Allt du behöver veta om Kubb

Kubb erbjuder en mix av strategi, skicklighet och utomhuskul. Spelat på en rektangulär yta är Kubb en favorit bland trädgårdsspel.

Grundläggande om Kubb

Spelar du på en gräsmatta? Perfekt. Planen ska vara platt och oftast mäter den 5×8 meter.

Pjäser i spelet

  • Kungen: Cirka 30 cm hög, 9×9 cm tjock.
  • Kubbar: 10 stycken, 15 cm höga och ungefär 7×7 cm tjocka.
  • Kastpinnar: 6 i antal, runda, omkring 30 cm långa och 4 cm tjocka.
  • Hörn- och mittpinnar: Sammanlagt 6 stycken.

Regler kubb: Så spelar du

Officiella spelregler (som används vid VM).

  1. Pinnarna kastas med underhandskast. Inget helikopterkast tillåtet!
  2. Kubbar kastas med underhandskast från baslinjen.
  3. Lagen turas om att kasta. Fällda kubbar kastas tillbaka över till motståndaren.
  4. Fältkubbar måste fällas före baskubbar.
  5. Kungen är sist. Men, fäll honom för tidigt, och du förlorar direkt!

Spelvarianter

För ett snabbare spel kan fällda fältkubbar läggas åt sidan. Ett annat alternativ? Om en fältkubb träffar en annan, stapla dem!

Pentakubb: En annan vinkling

Pentakubb involverar fem spelare eller lag. Spelet äger rum i en femkant med kungen centralt placerad. Reglerna liknar grundspelet men med fler spelare och en unik layout.

Med dina nyvunna kunskaper i Kubb regler, är det dags att utmana vänner och familj för en omgång i solskenet. Ju mer du spelar, desto bättre blir du på att finslipa din teknik och taktik. Så plocka fram kubbar och pinnar, andas in den friska luften, och njut av stunderna med detta underbara svenska trädgårdsspel.