spelsidorna

Boule regler

Vill du veta hur man spelar boule? Du är inte ensam! Boule är en populär sport som många älskar, men ibland kan reglerna kännas lite krångliga. Oavsett om du är nybörjare eller bara vill friska upp ditt minne, är du på rätt ställe.

I den här guiden kommer vi att gå igenom de grundläggande boulreglerna, ge dig insikt i hur du spelar boule och svara på den vanliga frågan: Hur spelar man boule?

Boule

Grundläggande boule regler

Boule är väldigt populärt i Sverige och är ett spel som spelas av många när solen väl visar sig här uppe i norr. Men vart kommer boule ifrån och vad är egentligen de riktiga boule reglerna och hur spelar man boule?

Hur spelar man boule?

Här är några grundläggande regler:

Boules grundläggande regler

Spelformat

Boule spelas mellan två lag med antingen 1, 2 eller 3 spelare per lag. I singel eller dubbel använder varje spelare 3 boules. I trippelspel, endast 2 boules per spelare. Vid avslappnat spel är 2 boules per spelare också acceptabelt.

Starten av spelet

För att avgöra vem som börjar kastas oftast ett mynt. Vinnaren bestämmer var “lillen” eller “cochonnet” (den lilla kulan) ska ligga. Saknar man en lille? Inga problem! En sten eller en kork fungerar lika bra.

Spelområdet

Vinnaren av myntkastet (eller en lagkamrat) ritar upp en cirkel. När du kastar boulen får du inte kliva utanför denna cirkel. Den bör vara ungefär 0,5 m i diameter och minst 1 m från eventuella hinder.

Första kastet

Efter myntkastet kastar någon från det vinnande laget den första boulen. Målet? Att komma så nära lillen som möjligt utan att röra den. Kom ihåg: Båda fötterna ska vara inom cirkeln vid kastet.

Placering av cochonnet

Lillen kastas sedan mellan 4-8 meter, eller 6-10 steg från cirkeln. Den får inte ligga närmare än 1 meter från ett hinder.

Nästa spelares tur

Nu är det dags för en spelare från det andra laget. Målet är detsamma: att komma närmare lillen eller knuffa bort motståndarens boule. Och ja, du har bara en minut på dig från det att det blir din tur.

Ny omgång

Det vinnande laget eller spelaren inleder sedan nästa omgång.

Så, nu vet du grunderna!

Boule är både enkelt och roligt. Oavsett om du spelar för första gången eller är en erfaren veteran, kommer du att ha mycket skoj. Lycka till!

Boule: Frankrikes nationaltidsfördriv

Boule! När du är i Frankrike kommer du antagligen att vilja spela boule eller bli inbjuden till en match. Traditionellt sett spelas spelet med metallkulor på en platt yta med ett glas vin nära till hands. Frankrike kryllar av boulebanor, och det är en samlingspunkt där folk träffas, spelar eller bara njuter av stämningen.

Vem vinner egentligen?

Många fransmän älskar att utmana besökare på boulebanan. Men även om de gärna vill vinna, är boule lika mycket om tur som skicklighet!

Boule eller la pétanque?

Ungefär 20 miljoner människor i Frankrike spelar boule eller som det också kallas, la pétanque. Spelets historia sägs sträcka sig tillbaka till antikens Grekland. Målet? Få dina kulor närmare den lilla kulan, kallad “cochonnet”, än din motståndare.

Och där har du det! Nu har du en klar bild av boule regler och hur man faktiskt spelar spelet. Kom ihåg att som med alla sporter, praktiken gör mästaren. Så ta med dig dina boules och ge dig ut på banan. Oavsett om du spelar för skojs skull eller tävling, kommer kunskapen om regler boule att göra ditt spel mycket roligare. Lycka till, och ha så kul!