spelsidorna

Spindelharpan regler

Vill du lära dig alla Spindelharpan regler? Dår är du på helt rätt sida. Idag ska vi utforska ett klassiskt kortspel som kallas Spindelharpan. Det här spelet är både underhållande och utmanande och är perfekt för att spendera tid med vänner och familj. Låt oss dyka in i reglerna och lära oss hur man spelar Spindelharpan!

Spindelharpan regler

Målet med spelet

Målet med Spindelharpan är att ta bort alla kort från spelplanen genom att bygga färdiga sekvenser i stigande ordning, från ess till kung. Det finns flera olika varianter av spelet, men vi kommer att fokusera på den vanligaste versionen.

Så här förbereder du dig

Innan du börjar spela Spindelharpan behöver du en kortlek med 52 kort. Inga jokrar används i spelet. Det är också bra att ha tillgång till en plats att lägga ut korten på, som ett bord eller en plan yta.

Så här spelar du Spindelharpan

 1. Börja med att blanda kortleken: Blanda korten noggrant så att de är ordentligt slumpmässiga.
 2. Skapa spelplanen: Lägg ut tretton kort i en rad med ansiktet uppåt. Detta kallas för “spindelnätet”. Ovanför spindelnätet ska du placera fyra kort med ansiktet uppåt i en rad, kallad “reserven”. Övriga kort i kortleken kommer att vara ditt dragstapel.
 3. Bildning av sekvenser: Målet är att bilda sekvenser av kort i stigande ordning, från ess till kung. Du kan använda kort från spindelnätet och reserven för att bygga dessa sekvenser.
 4. Flytta kort: Du kan flytta kort mellan spindelnätet och reserven enligt följande regler:
 • Du kan bara flytta ett kort i taget.
 • Du kan flytta ett kort ovanpå ett kort med värdet ett högre än det kort du flyttar.
 • Du kan flytta en sekvens av kort i fallande ordning ovanpå ett kort med värdet ett högre än det högsta kortet i sekvensen.
 • Du kan flytta ett ess ovanpå en kung och vice versa.
 • Du kan flytta ett kort från reserven till spindelnätet om det är en del av en sekvens enligt ovanstående regler.
 1. Fylla på reserven: När du inte längre kan göra några drag från spindelnätet och reserven, kan du ta tre nya kort från dragstapeln och placera dem i reserven. Dra från dragstapeln en i taget och placera dem ansiktet uppåt.
 2. Vinst och förlust: Du vinner spelet när du har lyckats ta bort alla kort från spindelnätet genom att bilda sekvenser. Om du inte längre har möjlighet att flytta kort och det finns inga kort kvar i dragstapeln, men du ännu inte har rensat spindelnätet, förlorar du spelet.
 3. Spelets svårighet: Spindelharpan är känd för att vara ett svårt spel med mycket taktik och skicklighet. Det kan ta tid att bli skicklig på spelet, så var inte besviken om du inte vinner direkt.

Tips och strategier

Här är några tips som kan hjälpa dig att förbättra ditt Spindelharpan-spel:

 1. Planera dina drag: Innan du gör ett drag, tänk igenom konsekvenserna och hur det kommer påverka ditt nästa drag. Planering är nyckeln till framgång i Spindelharpan.
 2. Prioritera att tömma spindelnätet: Fokusera på att ta bort kort från spindelnätet först. Ju mer du rensar där, desto fler möjligheter kommer du att ha senare i spelet.
 3. Håll koll på korten i reserven: Kom ihåg vilka kort som finns i reserven och använd dem strategiskt. Det kan vara avgörande att flytta rätt kort från reserven till spindelnätet vid rätt tidpunkt.
 4. Var tålmodig: Ibland kan det verka som om det inte finns några möjliga drag, men tålamod är viktigt. Genom att tänka strategiskt och vänta på rätt tillfälle kan du vända spelet till just din fördel.

Avslutning

Nu har du lärt dig Spindelharpan regler, ett spännande kortspel som kräver skicklighet och strategi, är det dags att ta fram en kortlek och ge det en chans! Kom ihåg att övning ger färdighet, så ju mer du spelar, desto bättre kommer du att bli. Ha kul och njut av spelet med vänner och familj! Lycka till!