spelsidorna

Pyramid (patiens)

Välkommen till vår guide om pyramid patiens! Om du alltid har velat lära dig detta fascinerande kortspel eller bara behöver en snabb uppdatering av pyramid patiens regler, har du kommit till rätt plats. Låt oss dyka rakt in!

Pyramid patiens

Pyramiden Patiens: En Komplett Guide

Låt oss utforska pyramid patiens, ett populärt och utmanande solitärspel där målet är att flytta alla kort från pyramiden till grunden.

Pyramid Patiens Regler

Spelets mål

Målet med spelet är att avlägsna kortpar som tillsammans har ett värde av 13, vilket är värdet av det högsta kortet i leken, från en pyramidal arrangemang av 28 kort.

Uppsättning

Pyramiden startar med ett kort med framsidan uppåt högst upp, följt av två kort nedanför, sedan tre och så vidare tills det finns en rad med sju kort.

  • Resten av korten placeras med framsidan nedåt som en hög vid sidan, kallad Stocken.

Så spelar du

Par av oövertäckta kort kan flyttas till grunden om deras värden tillsammans blir 13. Exempelvis kan kungar flyttas direkt till grunden. För att ett kort ska kunna flyttas måste det vara fritt upptill. Kort som avlägsnas tas bort från spelet.

  • Du kan dra kort från Stocken, ett i taget, och matcha dem med vilket synligt kort som helst.
  • Om ingen match görs, placeras det dragna kortet i en avfallshög.
  • Det översta kortet i avfallshögen kan matchas när som helst med nästa kort från Stocken eller ett synligt kort i pyramiden.
  • Spelet avslutas när Stocken är tömd och/eller inga fler par kan göras.

Poäng

För att räkna din poäng, räkna antalet kvarvarande synliga kort i pyramiden. Ett perfekt resultat är noll, där alla kort har flyttats till grunden.

Variationer av Pyramid Patiens

Med pyramidens popularitet finns det flera varianter som ändrar vissa aspekter av spelet. Här är några:

  • Avslappnad Pyramiden: Endast korten från pyramiden behöver flyttas till grunden för att spelet ska anses vunnet.
  • Tut’s Tomb: Tre kort dras åt gången från Stocken. Alla kort som totalt blir 13 placeras i en hög. Första kortet är spader kung, som representerar Kung Tutankhamen på toppen av en pyramid.
  • Giza: Efter att pyramiden har bildats, delas resten av korten ut i tre rader med åtta kort vardera.

Så där har du det, de grundläggande pyramid patiens reglerna och några av dess populära varianter. Oavsett om du är en nybörjare eller en erfaren spelare, hoppas vi att den här guiden har gett dig den information du behöver för att njuta av detta spännande kortspel pyramiden.

Tack för att du tog dig tid att utforska pyramid patiens med oss. Vi hoppas att våra pyramid patiens regler har gett dig den klarhet du sökte. Lycka till vid spelbordet, och kom ihåg att det viktigaste är att ha kul!