spelsidorna

Canasta regler

Välkommen till canastas spännande värld! Om du någonsin har funderat på hur man spelar canasta vilka canasta regler det finns, är detta rätt plats för dig. Här ska vi utforska canasta regler och ge dig all den kunskap du behöver för att bli en mästare i detta älskade kortspel.

Canasta

Canasta Grundläggande Regler

Välkommen till Canasta, ett engagerande kortspel som påminner om det kända kortspelet femhundra.

Spelmaterial

För att komma igång med Canasta behöver du:

 • Två kortlekar inklusive jokrar, d.v.s. 54 kort vardera.
 • Mellan 2 till 6 spelare.

Förberedelser

Innan start måste ni komma överens om:

 • Antingen att ta ett eller två kort från högen när det är ens tur.
 • Antalet canasta som krävs för att avsluta.

Vid lagspel, räkna och bygg tillsammans.

Spelets Mål

Målet är enkelt: bygg canasta, som innebär sju kort av samma sort, för att samla poäng. Röd canasta är mest värdefull, medan svart canasta markerar sig med ett svart eller rött kort överst.

Hur du spelar Canasta i 8 engla steg

Steg 1: Målet med Canasta

Canasta spelas med två kompletta kortlekar, vilket inkluderar två jokrar från varje lek, totalt 108 kort.

Huvudsyftet med spelet är att få högre poäng än motståndarlaget eller spelarna. Poäng samlas genom att bilda ‘melds’ – kombinationer av tre eller fler kort av samma valör, med eller utan hjälp av jokrarna.

En ‘meld’ med minst sju kort kallas för en Canasta.

Steg 2: Spelets Gång

Innan vi dyker djupare in (dessa steg och termer kommer att förklaras senare), här är en kort översikt över hur spelet går till.

 1. Alla kort blandas och varje spelare får 11 kort.
 2. Varje spelare turas om att antingen ta ett kort eller hela högen. Spelaren kan lägga en ‘meld’, eller flera, på bordet. Vid varje turs slut måste en spelare kasta ett kort. Spelet går medurs.
 3. Spelet fortsätter tills en spelare går ut, genom att tömma sin hand på alla kort.
 4. Varje lags (eller spelares) poäng registreras och läggs till deras befintliga poängsumma.
 5. Når någon 5000 poäng är spelet över. Laget eller spelaren som först nådde 5000 poäng vinner. Om inte, startas en ny omgång.

Steg 3: Att Välja Lag och Börja Spelet

Att bestämma lag: När man spelar med fyra spelare bildas två lag. Varje lag har två medlemmar. Lagkamrater sitter mittemot varandra. Om spelet spelas med två eller tre spelare, bildas inga lag. Då spelar varje deltagare för sig själv.

Blandning och utdelning av kort: En spelare blandar kortleken. Sedan delar den som sitter till vänster om blandraren ut 11 kort till varje spelare, med framsidan nedåt. Ett tips: När en ny omgång börjar tar den som delade ut korten i föregående omgång över blandrarens roll.

Alla tittar på sina kort. Men, kom ihåg att hålla dem hemliga för motståndarna! Korten du håller i handen kallas för din hand.

Bordets layout: Ospelade kort läggs med framsidan nedåt i mitten av bordet. Detta blir högen. Det översta kortet vänds och läggs bredvid, vilket startar skräphögen. Om det första uppvända kortet är en Joker, 2:a eller 3:a, måste man vända upp ytterligare kort tills ett vanligt kort (4 eller högre) visas.

Röda 3:or och poäng: Om någon får en röd 3 (hjärter eller ruter) när som helst under spelet, ska spelaren lägga den framför sig på bordet. Sedan drar spelaren ett nytt kort från högen. En röd 3 ger 100 poäng extra. Men om ett lag eller en spelare lägger ut alla fyra röda 3:or, värderas varje kort till 200 poäng, alltså totalt 800 poäng.

Med denna klara översikt över canasta regler, är du nu redo att samla dina kort och bjuda in dina vänner till en omgång. Ju fler partier du spelar, desto fler strategier och knep kommer du att upptäcka. Ha en underbar tid med canasta och må bästa spelare vinna!

Steg 4: Kortens Värde och Sammansättning

Värde på de olika korten: Kortens poängvärde bestäms så här:

Naturliga Kort:

 • Ess: 20 poäng
 • K till 8: 10 poäng
 • 7 till 4: 5 poäng
 • Svarta 3:or: 5 poäng

Vilda Kort:

 • Jokrar: 50 poäng
 • Tvåor (2:or): 20 poäng

Speciella Kort:

 • Röda 3:or: Varje kort 100 poäng (Om ett lag eller en spelare lägger alla fyra, blir det 200 poäng per kort)

Om Sammansättning: En sammansättning består av naturliga kort (Ess till 4:or) med samma nummer. Man kan även lägga till vilda kort. En sammansättning är giltig om den har minst två naturliga kort och högst tre vilda kort.

Vad är en Canasta? En canasta är en sammansättning med minst sju kort totalt. En naturlig canasta har enbart naturliga kort, dvs ingen vilda kort.

Viktigt att komma ihåg: För att få positiva poäng måste en sammansättning läggas fram på bordet under en spelares tur. Denna handling kallas för att göra en sammansättning. Om en omgång avslutas och en spelare fortfarande håller kort på handen, räknas dessa kort som minuspoäng.

Steg 5: Starta Canasta

För att en spelare ska kunna börja och lägga en sammansättning eller en canasta på bordet måste spelaren eller laget vara “öppen”. Hur gör man det?

Att Öppna Spelet:

För att “öppna” ska en spelare under sin tur lägga ner en sammansättning eller flera framför sig. Kortens totala poängvärde måste uppnå ett specifikt värde beroende på den totala poängställningen i spelet.

Poängkrav för att öppna:

 • Om spelarens eller lagets totala poäng ligger mellan 0-1499, är det krävda poängvärdet för att öppna 50.
 • Ligger poängen mellan 1500-2999? Då behöver du 90 poäng för att öppna.
 • Har du mellan 3000-4999 poäng? 120 poäng krävs för att öppna.

När en spelare (eller lag) har öppnat kan denne under kommande turer lägga till i sammansättningar eller skapa nya utan restriktioner.

Lagspel och Öppning:

Spelar ni i lag? Då räcker det att en i laget öppnar. Därefter läggs alla framtida sammansättningar framför den spelaren som först öppnade för laget.

Steg 6: Ta upp Skräphögen i Canasta

Att förstå när och hur man tar upp skräphögen är en kärndel av canasta reglerna.

Fryst vs Oförfrusen Skräphög:

Varje spelares tur börjar med möjligheten att dra ett kort från högen. Men, om vissa villkor uppfylls, kan en spelare istället välja att ta upp hela skräphögen.

Ta en Fryst Skräphög:

Viktigt: Vid varje rundans början är skräphögen fryst mot alla spelare eller lag.

För att ta en fryst skräphög måste en spelare ha två matchande naturliga kort i sin hand. Spelaren kombinerar dessa kort med det översta kortet i skräphögen och lägger den nya kombinationen på bordet. Den nya sammansättningen måste ha minst tre naturliga kort. Sedan lägger spelaren till resten av skräphögen i sin hand.

Om en motståndare kastar ett wildkort fryser det skräphögen. Den nästa spelaren kan inte ta upp skräphögen. Den kan bara tas upp efter att ett naturligt kort kastas ovanpå det frysta kortet.

Tips: Att frysa högen kan vara en taktik om du vill förhindra att motståndarna tar upp ett kort de tidigare sammansatt.

Ta en Oförfrusen Skräphög:

Om skräphögen inte är fryst kan en spelare ta upp den genom att:

a) Skapa en sammansättning med två eller fler kort från handen och det översta kortet från skräphögen.

b) Kombinera det översta kortet med ett matchande kort och ett wildkort från handen.

c) Lägg till det övre kortet i en sammansättning som redan ligger på bordet.

Efter att ha lagt den nya sammansättningen på bordet, lägger spelaren till resten av skräphögen i sin hand och kan fortsätta att spela sammansättningar under sin tur.

Steg 7 Avsluta Omgången i Canasta

I canasta kortspel, avslutas en omgång när en spelare lägger ut alla sina kort.

Hur man avslutar omgången:

För att avsluta omgången, måste en spelare eller ett lag ha lagt minst en canasta. Om inte, måste spelaren behålla åtminstone ett kort i handen.

Avsluta utan att Öppna:

Om en spelare eller ett lag avslutar omgången utan att ha öppnat tidigare, belönas de med 100 extra poäng. Denna teknik kallas “dold avslutning”.

Tips: En dold avslutning kan vara en effektiv taktik. Det kan överraska motståndaren och ge dem många negativa poäng. Men det är riskabelt. Om en motståndare avslutar omgången först, riskerar du att bara få negativa poäng.

Steg 8 Poängräkning i Canasta

När omgången är över ska varje spelare räkna ihop sina poäng från den rundan och lägga till dem i sitt totala poängsaldo.

Poängsystemet i Canasta:

Använd följande system för att räkna poäng i slutet av varje omgång:

 • Naturlig canasta: 500 poäng
 • Blandad canasta: 300 poäng
 • Varje röd trea: 100 poäng (Om en spelare eller ett lag har alla fyra: 200 poäng var)
 • För att avsluta: 100 poäng
 • Dold avslutning: ytterligare 100 poäng
 • Alla andra kortvärden som lagts: Se respektive kortpoäng (Hänvisa till “Korten och Melds” avsnittet)

Kvarvarande kort i handen för spelare som inte har avslutat omgången räknas som negativa poäng. Om en spelare eller ett lag inte har öppnat i slutet av rundan räknas alla röda treor också som negativa poäng.

Ett lags totala poäng för handen blir summan av alla poäng från båda spelarnas meldade kort, plus eventuella extra poäng, minus värdet på de kort som är kvar i spelarnas händer.

Laget som först når 5000 poäng vinner!

Där har ni det! Efter att ha läst igenom alla Canasta regler och vår guide till hur du spelar Canasta är du redo att sätta igång med det populära och roliga kortspelet. Vill du lära dig mer är det bara att fortsätta läsa!

Canastas Historia

Uppfinningen

De flesta klassiska kortspels historier är fragmenterade. Men canasta är annorlunda. Dess historia är unik och väl dokumenterad.

Från Sydamerika till Världen

År 1939 i Montevideo, Uruguay, skapades Canasta. Segundo Santos och Alberto Serrato, två passionerade Bridge-spelare, ville skapa ett nytt spel. Målet? Ett spel som var mindre tidskrävande än Bridge och mindre beroende av tur än Rummy.

De mixade element från Bridge, Rummy och Conquan. Efter flera veckors experiment kom Canasta till liv. Namnet? Ett enkelt val. Under deras speltester på en restaurang använde de en liten korg, “Canastillo” på spanska, för sina kort.

Snart spreds spelet över hela Sydamerika. Men resan till USA dröjde på grund av andra världskriget. När Josephine Artayeta de Viel till slut introducerade spelet i New York, blev det snabbt populärt över hela Amerika och sedan Europa.

Reglernas Utveckling

Med spelets globala expansion kom olika variationer av Canasta regler. Detta ledde till förvirring. Lösningen? New York Regency Whist Club standardiserade reglerna mellan 1949 och 1951. Dessa regler följs än idag, med varianter som Samba Canasta och Bolivia Canasta.

Uppfinnaren bakom Canasta

Segundo Santos skapade Canasta som ett alternativ till Bridge. Hans mål var inte kommersiellt framgång. Han valde att inte skydda Canasta regler med upphovsrätt. Varför? Det skulle ha hindrat spelets globala framgång. Men även om han inte tjänade pengar på det, blev andra företag framgångsrika genom att sälja Canasta-relaterade produkter.

Tack för att du tagit dig tid att lära dig mer om Canasta regler med oss. Med denna kunskap i bakfickan är du redo att dyka in i spelets fascinerande värld. Lycka till vid spelbordet och ha så kul!