spelsidorna

Mölkky, Nummerkubb sifferkubb regler

Mölkky, även känt som nummerkubb eller sifferkubb är ett väldigt roligt spel som uppskattas av hela familjen. Den bästa beskrivningen vi har hört är att det är som en blandning mellan kubb och bowling och vi menar, vem älskar inte det?

Här på sidan tittar vi närmare på hur du spelar Mölkky och vilka regler som finns.

Mölkky

Mölkky Regler: Så här spelar du nummerkubb

Reglerna för sifferkubben är väldigt enkla. Det gör att alla kan vara med och spela! Är du redo att lära dig några av de mest populära trädgårdsspelen? Då dyker ner i mölkky, nummerkubb och sifferkubb för att ge dig de bästa tipsen och reglerna.

Översikt av Mölkky

Mölkky är ett spel som passar hela familjen. Det är enkelt att förstå och ändå utmanande nog att hålla intresset uppe. Poäng noteras på ett särskilt protokoll.

Vad ingår i spelet?

Mölkky-spelet innehåller följande:

  • 12 numrerade käglor (från 1 till 12)
  • En Mölkky kastkägla
  • Spelregler

Spelförberedelser

De numrerade käglorna bör placeras nära varandra. Platsen du kastar ifrån är 3 till 4 meter ifrån kägglorna.

Turordningen bestäms av lottning första gången. I efterföljande omgångar avgörs turen baserat på spelarnas poäng från föregående omgång.

Så här placeras kägglorna:

mölkky regler placering

Hur startar man?

Första spelaren kastar Mölkky kastkäglan mot käglorna. Kom ihåg, underhandskast är regeln.

Viktigt om nedslagna käglor:

En kägla räknas bara som nedslagen om den inte lutar mot något. Alla nedslagna käglor ska sedan ställas upp där de föll.

Poängsystemet:

Slå ner en kägla och tjäna poäng enligt siffran på den. Om du fäller flera käglor, får du poäng för antalet käglor som faller ner och inte efter siffrorna!

  • Exempel 1: Du slår ner käglan med nummer 5 på. Då får du 5 poäng
  • Exempel 2: Du slår ner kägglorna med nummer 5 och 3 på. Då får du 2 poäng (för du slog ned två stycken käglor.) Du får alltså inte 8 poäng (som är summan av de nummren du hittar på kägglorna).

Avsluta spelet

Missar du att fälla någon kägla tre gånger i rad? Då blir du protokollförare.

Spelet avslutas när en spelare når exakt 50 poäng. Twisten är att du måste se upp för om du överskrider 50 poäng, faller du tillbaka till 25 poäng.

Med en klar förståelse för mölkky, nummerkubb, och sifferkubb, är du nu redo att dominera nästa trädgårdsfest eller familjemöte. Ut och njut av spelen!