spelsidorna

💎 Den försvunna Diamanten regler

VĂ€lkommen till vĂ„r guide kring Den försvunna diamanten! Är du redo att upptĂ€cka hemligheterna och riktlinjerna bakom detta spĂ€nnande bordspel? HĂ€ng med nĂ€r vi utforskar varje detalj av Den försvunna diamanten reglerna och berĂ€ttar mer om spelet samt dess bakgrund.

Den försvunna diamanten

Den försvunna Diamanten regler

HÀr nedanför hittar du reglerna till den försvunna Diamaten precis som de du fÄr med nÀr du köper spelet. Dessa Àr uppdelade i tredelar:

 1. Introduktion: Allt börjar med en kort introduktion som bygger upp spÀnningen
 2. Den försvunna diamanten regler: Reglerna till spelet
 3. Afrikas stjÀrna: Allt avslutas med berÀttelsen om den riktiga diamaten Afrikas stjÀrna som spelet bygger pÄ.

Afrika – mysteriernas kontinent

FrÄn din jeep spanar du ut över savannen i den dallrande middagshettan. Du lyfter en hand och torkar svetten ur pannan under tropikhjÀlmen. Kan den sagoomspunna Àdelstenen finnas dÀr framme?
Kanske borde du tagit flyget till Darfur, istĂ€llet för den lĂ„nga och besvĂ€rliga landsvĂ€gen frĂ„n Timbuktu. Och tĂ€nk om nĂ„gon medtĂ€vlare redan hittat den och Ă€r pĂ„ vĂ€g till Kairo! Det Ă€r nog bĂ€st att starta jeepen igen och fortsĂ€tta


Var med i jakten pÄ Den försvunna Diamanten!

En jakt som gÄr till lands, till sjöss och med flyg, i parti efter parti, alltid lika spÀnnande! Spelet Àr en familjefavorit sedan Ärtionde, och en av Algas outslitliga klassiker.

INNEHÅLL

 • 1 spelplan
 • 1 tĂ€rning 5 spelpjĂ€ser
 • sedlar i olika valörer
 • 30 plastmarker (6 svarta, 4 rövare, 2 rubiner, 3 smaragder, 6 topaser, 8 visumhĂ€ften (mĂ€rkta VISA), och 1 med Afrikas StjĂ€rna).

INLEDNING

I det hĂ€r spelet ska du försöka hitta den försvunna diamanten – Afrikas StjĂ€rna – genom att leta pĂ„ olika platser. Jakten gĂ„r till lands, till sjöss och med flyg! Den som kan hitta den försvunna diamanten och föra den till Kairo eller Tanger vinner- men de övriga deltagarna kan Ă€ndĂ„ vinna genom att fĂ„ ett visum och anvĂ€nda det för att komma till Kairo eller Tanger innan den som har Afrikas StjĂ€rna hinner dit.

FÖRBEREDELSER

 1. LÀgg markerna med baksidan uppÄt och blanda dem vÀl. Placera ut dem pÄ de röda rutorna, fortfarande med baksidan uppÄt, sÄ att ingen
  vet vilken marker som Àr vilken.
 2. Utse nÄgon som sköter banken. Denna ger varje deltagare 5.000:- i startkapital.
 3. Deltagarna vÀljer varsin spelpjÀs. Placera spelpjÀsen i Kairo eller Tanger- vÀlj sjÀlv.
 4. Kasta tÀrning om vem som ska börja. Högst börjar, sedan gÄr turen medsols.

SPELETS GÅNG

Varje gÄng det Àr din tur, kan du förflytta dig till lands, till sjöss eller med flyg; eller stÄ kvar (pÄ en röd ruta) för att vÀnda pÄ en marker. Om du förflyttar dig frÄn en röd ruta, mÄste du i förvÀg tala om vilket fÀrdsÀtt du tÀnker anvÀnda.

Förflyttning till lands

 1. LandsvÀgarna Àr utmÀrkta med gröngula linjer och punkter. Förflyttning till lands kostar inget; det Àr bara att slÄ med tÀrningen.
 2. I varje drag flyttar du din pjÀs det antal steg som tÀrningen visar. Undantag; om tÀrningen visar mer Àn vad som behövs för att komma fram till en röd ruta, kan du stanna pÄ rutan eller fortsÀtta vidare till lands, vilket du vill.
 3. Om du stannar pÄ en röd ruta utan marker, hÀnder inget och det Àr nÀste deltagares tur.
 4. Om det ligger en marker pÄ en ruta dÀr du stannar, fÄr du i samma drag vÀnda pÄ den om du först betalar 1.000:- till banken. Om du inte vill eller kan betala, fÄr du i samma drag slÄ med tÀrningen; om du fÄr 4, 5 eller 6 fÄr du gratis vÀnda pÄ markern.
 5. SÄ snart du vÀnt pÄ en marker, mÄste du följa vad den visar- se lÀngre fram i reglerna. DÀrefter Àr det nÀste deltagares tur.
 6. Du mÄste inte vÀnda pÄ en marker. I sÄ fall avslutas draget och det blir nÀste deltagares tur. NÀsta gÄng det blir din tur, fÄr du om du vill vÀnda pÄ markern genom att betala eller slÄ 4, 5 eller 6 med tÀrningen, ELLER förflytta dig vidare och lÄta markern ligga kvar.

Förflyttning till sjöss

 1. Fartygslederna Àr utmÀrkta med blÄ linjer och livbojar. Före varje resa med bÄt frÄn en röd ruta mÄste du betala biljetten pÄ 1.000:- till banken.
 2. I varje drag slÄr du med tÀrningen och flyttar det antal steg den visar. SÄ snart du kommer fram till nÀsta röda ruta mÄste du stanna, Àven om tÀrningen visar mera.
 3. Om det inte ligger nÄgon marker pÄ
  rutan dÀr du stannar, hÀnder inget och det Àr nÀste deltagares tur.
 4. Om det ligger en marker pĂ„ rutan, gĂ„r det till precis som om du kommit dit till lands. Se punkterna 4-6 under “Förflyttning till lands”.

Förflyttning med flyg

 1. Flyglinjerna Àr utmÀrkta med en flygplanssymbol pÄ en linje som löper direkt frÄn ruta till ruta. Före en flygresa mÄste du betala biljet- ten pÄ 3.000:- till banken, men förflyttar dig sedan direkt utan att slÄ med tÀrningen.
 2. Om det inte ligger nÄgon marker pÄ rutan dit du kommer, hÀnder inget och det Àr nÀste deltagares
  tur.
 3. Om det ligger en marker pĂ„ rutan, gĂ„r det till precis som om du kommit dit till lands. Se punkterna 4-6 under “Förflyttning till lands”.
 4. Flygbiljetten gÀller bara fram till nÀsta röda ruta; du fÄr alltsÄ inte t.ex. flyga direkt frÄn Sierra Leone till Kapstaden, utan mÄste mellanlanda pÄ S:t Helena och i nÀsta drag lösa ny biljett.

Vad markerna innebÀr:

SVART MARKER:

ÄterlÀmnas till banken. Ingenting hÀnder.

TOPAS:

SÀljs genast till banken för 3.000:- (ger dubbla vÀrdet pÄ Guldkusten).

SMARAGD:

SÀlj genast till banken för 4.000:- (ger dubbla vÀrdet pÄ Guldkusten)

Rubin:

SÀlj genast till banken för 5.000:- (ger dubbla vÀrdet pÄ Guldkusten).

RÖVARE:

FÄr du upp en rövare blir du genast av med alla dina pengar. Pengarna och rövarmarkern ÄterlÀmnas till banken. FÄr du upp en rövare och inte har nÄgra pengar ÄterlÀmnar du bara markern till banken.
Om du Ă€r pĂ„ en ö nĂ€r du rĂ„kar ut för rövare, och sedan inte har nĂ„gra biljettpengar, ska du stĂ„ över ett kast, men i nĂ€sta fĂ„r du ta bĂ„ten utan att betala – du arbetar dig över (eller blir fripassagerare).

VISUM:

Om Afrikas StjÀrna inte har hittats, ÄterlÀmnar du bara markern till banken. Om Afrikas StjÀrna har hittats av nÄgon annan och du fÄr upp ett visum, behÄller du markern och mÄste genast ge dig ivÀg till Kairo eller Tanger för att försöka komma först och vinna spelet.

AFRIKAS STJÄRNA:

Spelets viktigaste marker. Den deltagare som fĂ„r upp den BEHÅLLER den, och mĂ„ste genast ge sig ivĂ€g till Kairo eller Tanger för att försöka komma först och vinna spelet.

Även för de som med Afrikas StjĂ€rna eller ett visum Ă€r pĂ„ vĂ€g mot Kairo eller Tanger gĂ€ller vanliga regler för förflyttning till lands, sjöss eller med flyg.

Orter med speciella regler:

KAPSTADEN:

Den som kommer först hit fÄr 5.000:- av banken.

GULDKUSTEN:

Den som hittar en Àdelsten hÀr fÄr dubbelt betalt för den.

SLAVKUSTEN:

Den som fÄr en svart marker hÀr mÄste stÄ över nÀsta kast. För övriga marker gÀller vanliga regler.

S:T HELENA:

PÄ bÄda sidor om ön lurar sjörövare. Den som hamnar pÄ de blÄ punkterna omgivna av svarta ringar fÄr bara fortsÀtta om han eller hon slÄr 1 eller 2 med tÀrningen.

SAHARA:

Den som hamnar pÄ den blÄ punkten omgiven av en svart ring blir överfallen av beduiner och blir inte fri förrÀn han eller hon slÄr 1 eller 2 med tÀrningen.

AllmÀnna regler:

 1. TvÄ eller flera deltagare fÄr stÄ pÄ samma cirkel eller ruta.
 2. Om en deltagare redan stÄr pÄ en röd ruta dÀr det ligger en marker med framsidan nerÄt och du hamnar pÄ den rutan, fÄr du vÀnda pÄ markern om du betalar 1.000:- till banken eller slÄr 4, 5 eller 6 med tÀrningen (precis som ovan). Bara den som vÀnder pÄ markern berörs av den.

VEM VINNER?

Den som hittar Afrikas StjÀrna och lyckas föra den till Kairo eller Tanger har vunnit spelet. Men om Afrikas StjÀrna redan hittats, och en annan deltagare fÄr upp ett visum, vinner den deltagaren om han eller hon kommer till Kairo eller Tanger innan Afrikas StjÀrna förs dit.

LITE OM VERKLIGHETENS “AFRIKAS STJÄRNA”


PÄ eftermiddagen den 26 januari 1905, i Premier-gruvan vid Preto- ria, hittades den största diamanten nÄgonsin i historien: den mÀtte ungefÀr 10x6x5 cm, och vÀgde 3106 karat- över 6 hekto! Den gavs namnet Cullinan-diamanten, efter Premier-gruvans upptÀckare.

Diamanten inköptes av Transvaal-regeringen för 750.000 dollar, en svindlande summa pĂ„ den tiden, och skĂ€nktes 1907 som födel- sedagspresent till kung Edward VII av Storbritannien. Transporten till London skedde under till synes omfattande sĂ€kerhetsĂ„tgĂ€rder, men det var en vĂ€l iscensatt bluff för att lura eventuella tjuvar – den sĂ„ hĂ„rt bevakade lĂ„dan var tom, medan Cullinan-diamanten i sjĂ€lva verket skickades med posten i ett rekommenderat paket, frankerat med ett vanligt treshillings frimĂ€rke!

Med diamanten vÀl i London lÀt kung Edward VII kalla till sig brö- derna Asscher frÄn Amsterdam, dÄtidens förnÀmsta diamantslipare. Dessa accepterade uppdraget och stenen sÀndes till Amsterdam, Ànnu en gÄng under stort sÀkerhetspÄdrag, inklusive eskort av brittiska flottan och Ànnu en gÄng var lÄdan tom: diamanten anlÀnde i sjÀlva verket till Amsterdam i fickan pÄ den ene av bröderna Asscher, som helt inkognito tagit tÄg och nattfÀrja!

I verkstaden pÄ Tolstraat förberedde man klyvningen i nÀrmare ett halvÄr. Nya verktyg fick specialframstÀllas och man studerade stenen noggrant för att berÀkna de spÀnningar som finns i alla kristaller.

Hela tiden fanns vetskapen om att det rÀckte med ett enda felgrepp för att diamanten skulle förstöras i klyvningsögon-blicket. Den 10 februari 1908 var allt förberett, men i det första klyvnings- försöket splittrades verktyget i smÄbitar. Först i fjÀrde försöket lyckades man och diamanten klövs i tvÄ delar enligt planerna.

De tvÄ delarna klövs sedan igen och slipades sÄ smÄningom till nio större och nittiosex mindre stenar. De nio huvudstenarna ingÄr nu alla i brittiska kronjuvelerna.

Den största kĂ€nd som “Afrikas stora stjĂ€rna”, Ă€r en droppformad briljant pĂ„ 530 karat (över ett hekto!). Den Ă€r vĂ€rldens största slipade diamant och Ă€r monterad i den kungliga spiran. Den nĂ€st största av stenarna Ă€r kĂ€nd som “Afrikas lilla stjĂ€rna”, och Ă€r en kuddformad briljant pĂ„ 317 karat (63 gram). Den Ă€r monterad i imperiekronans pannband. BĂ€gge dessa stenar kan beses pĂ„ den permanenta utstĂ€ll- ningen av de brittiska kronjuvelerna i Towern i London.

Tack för att du delade denna upplevelse med oss! Oavsett om du Ă€r ny eller en erfaren spelare, hoppas vi att vĂ„r genomgĂ„ng av “den försvunna diamanten” regler har varit till hjĂ€lp. HĂ€rnĂ€st, samla dina medspelare och ge er ut pĂ„ Ă€ventyr. Lycka till med jakten pĂ„ den försvunna diamanten!