spelsidorna

Backgammon: En Tidslös Klassiker

Har du någonsin funderat över backgammon regler svenska? Backgammon, ett av världens äldsta brädspel, har fascinerat spelare genom tiderna. Även om det inte är det äldsta spelet, har det en rik historia. Lär dig allt om backgammon start, backgammon uppställning, och de grundläggande backgammon regler som gör detta spel till en evig favorit.

Backgammon

1. Grundläggande Backgammon Utrustning och Uppställning

För att påbörja ett parti backgammon är det viktigt att förstå spelets uppställning och de grundläggande verktygen du behöver. Här är allt du bör veta om backgammon regler svenska.

Spelkomponenter

Backgammon är inte bara ett spel, det är en kombination av strategi, tur och rätt utrustning. Låt oss dyka ner i de viktigaste komponenterna.

Spelbrickor

Varje spelare börjar med femton brickor i sin egen färg. Det är dessa brickor du flyttar runt på spelplanen.

Tärningar och Tärningskopp

Varje spelare har sitt eget set av tärningar samt en tärningskopp. Tärningarna bestämmer dina drag.

Dubblingskuben

En viktig del av spelet, dubblingskuben märkt med numren 2, 4, 8, 16, 32 och 64 hjälper till att hålla koll på insatserna för rundan.

Backgammon Spelplan

Spelplanen är indelad i flera sektioner, vilka alla spelar en avgörande roll i backgammon regler.

Trianglar och Punkter

Spelbrädet har 24 långa trianglar kallade punkter. De alternerar i färg och är uppdelade i fyra kvadranter, med sex trianglar vardera.

Kvadranter och Bar

 • Dina kvadranter: Hembräde och Yttre bräde.
 • Motståndarens kvadranter: Hembräde och Yttre bräde.
 • Separerande dessa områden är en avdelare känd som baren.

Det är viktigt att arrangera brickorna rätt från start. Följ backgammon start reglerna noggrant för bästa möjliga spelupplevelse.

2. Regler och Mål

Backgammon är ett klassiskt brädspel som kombinerar strategi och tur. Men för att njuta av spelet till fullo behöver du förstå reglerna. Här kommer en kortfattad genomgång av backgammon regler svenska.

Punktens Numrering

I backgammon börjar numreringen av punkterna med 24 i motståndarens hembräde, och slutar med 1 i spelarens eget hembräde.

Spelets Mål

Spelets huvudsyfte? Flytta dina brickor säkert hem och sedan ta bort dem från brädet.

Spelarens Rörelser

Spelarna flyttar sina brickor i motsatta riktningar. Det hela bildar en hästskoformad stig, precis som illustrerad i regelboken.

 • Steg 1: Förflytta alla dina brickor till ditt hembräde.
 • Steg 2: Ta bort (eller “bear off”) brickorna från brädet helt.

3. Backgammon: Hur du spelar

Nu när du förstår hur du ska börja är det dags att faktiskt börja spela Backgammon!

Starta Spelet

För att inleda backgammon kastar varje spelare en tärning. Den med högst poäng börjar, med båda tärningsresultaten i åtanke. Samma nummer? Då kastas tärningarna om tills olika siffror uppstår. Spelarna turas sedan om att kasta två tärningar i början av varje omgång. Tärningarna kastas tillsammans och ska landa platt på brädets högra sida. Om en tärning landar utanför eller på en bricka, kastas de om.

Flytta Brickorna

Tärningskastet bestämmer hur många steg en bricka ska flyttas. Brickan flyttar alltid framåt, följandes den hästskoformade stigen mot hembrädet.

 • Ett steg utan två eller fler motståndarbrickor är en öppen punkt.
 • En bricka kan bara landa på en öppen punkt.

För exempel, om en spelare kastar en 6:a och en 4:a kan han flytta en bricka 6 steg och en annan 4 steg till öppna punkter. Eller välja att flytta samma bricka två gånger, så länge varje flytt går till en öppen punkt.

Dubbla tärningskast, som två femmor, betyder att spelaren kan flytta sina brickor fem steg, fyra gånger, till öppna punkter. Spelaren måste alltid röra sig om möjligt, och om bara ett av talen kan spelas måste det talet användas. Om inget av talen kan spelas förlorar spelaren sin tur.

Träffande och Återinträde

En öppen punkt med bara en motståndarbricka kallas en blott. Om en bricka flyttas till en blott träffas den och den träffade brickan placeras på baren. Har en spelare brickor på baren, måste dessa först återinträda på motståndarens hembräde. Om en bricka på baren inte kan flyttas in på en öppen punkt förlorar spelaren sin tur.

Bära Av

När alla brickor är på en spelares hembräde kan han börja bära av dem. Detta görs genom att kasta ett nummer som matchar en punkt med en bricka. Om ingen bricka kan bäras av med tärningsnumret, måste spelaren flytta en bricka från en högre punkt.

Fördubbling och Poäng

En fördubblingskub används för att höja insatserna. I början är kuben på baren med siffran 64 uppåt. Innan en tur kan en spelare föreslå att fördubbla insatsen. Om motståndaren accepterar blir han ägare till kuben. Processen kan upprepas med ökade insatser.

Spelets slut: Om en spelare har burit av alla sina brickor och motståndaren minst en, vinner den första spelaren. Har motståndaren inte burit av någon bricka förlorar han dubbla insatserna. Om han dessutom har brickor på baren, förlorar han tredubbla insatserna.

Med det sagt så vet du allt du behöver för att börja spela det backgammon. Om du under spelets gång glömmer bort något så kan du alltid komma tillbaka hit där du hittar backgammon reglerna på svenska.

Backgammon: Ett tidlöst brädspel

Backgammon är ett brädspel för två spelare, spelat på ett bord med brickor och tärningar. Dess rötter går tillbaka nästan 5 000 år.

Backgammon: Historia och Utveckling

Trots en populär missuppfattning är backgammon inte världens äldsta brädspel. Faktum är att backgammon har en lång och rik historia, men det är inte den äldsta av sitt slag.

Backgammon och dess rötter

Det tidigaste omnämnandet av backgammon daterar sig till 1635. På 1800-talet vann spelet popularitet både i Europa och Amerika.

Spel genom tiderna

Spel har spelats i tusentals år, från de gamla civilisationerna i Mellanöstern till det moderna Europa.

 • Jiroft kulturen: Världens äldsta spelset hittades i nuvarande Iran.
 • Kungligt spel av Ur: Det äldsta spelet där regler har överlevt.
 • Nard: En populär variant i Persien.

Backgammon i den antika världen

Under romerska och bysantinska tid var spel som Tabula populära, vilket är föregångaren till dagens backgammon.

Backgammon i modern tid

I England på 1600-talet var en version av backgammon känd som Irish populär. På 1800-talet blev reglerna för backgammon så som vi känner dem idag standard.

Utvecklingen av spelet

Doubling cube introducerades i New York på 1920-talet, vilket förändrade spelets dynamik. På 1960-talet blev backgammon en stor trend, delvis tack vare Prince Alexis Obolensky.

 • 1963: Det första stora internationella backgammon-turneringen organiserades.
 • 2009: United States Backgammon Federation (USBGF) bildades för att popularisera spelet i USA.

Idag är backgammon både en fritidssyssla och en tävlingssport, med många turneringar och mästerskap som äger rum runt om i världen.

Sammanfattning

Backgammon är ett klassiskt spel som har överlevt tidens prövning. Med både strategi och chans kan varje spel vara oförutsägbart och spännande.

Avslutande Tankar om Backgammon

Avslutande Tankar om Backgammon

När du nu känner till de grundläggande regler backgammon och dess historia, är det dags att dyka in i detta spännande spel. Oavsett om du är nybörjare eller veteran, fortsätter backgammon spel att vara en källa till nöje och strategi. Så varför inte sätta upp brädet och njuta av en omgång idag?