spelsidorna

Uno regler

Vi har alla spelat Uno och det är en riktig favorit i våra hem eller på resan. Spelet är enkelt och roligt. Det passar stora som små. Vi på spelsidorna ska utforska alla UNO regler. Reglerna baseras på Uno rules. Följ med!

uno regler

Uno regler

Börja spelet: Spelet är till för 2-10 spelare och rekommendationen är att spelet är från 7 år och uppåt. Varje spelare börjar med sju kort och de delas med framsidan nedåt. Resten av korten placeras i en draghög med framsidan nedåt. Bredvid högen ska ett utrymme anges för en kasseringshög. Det övre kortet ska placeras i kasseringshög och spelet börjar! Om du spelar Uno Attack finns det ingen kasseringshög eller draghög utan du stoppar in korten i skjutapparaten som skjuter ut kort. Du kan läsa mer om Uno Attack rules och lära dig allt du behöver veta av den här roliga och spännande varianten av Uno!

Spelet:

Den första spelaren är normalt spelaren till vänster om dealern det vill säga spelaren som delar ut korten (du kan också välja den yngsta spelaren) och spelegången är vanligtvis medurs. Varje spelare tittar på sina kort och försöker matcha kortet i kasseringshögen.

Du måste matcha antingen med nummer, färg eller samma symbol. Till exempel om du på kasseringshögen har ett rött kort som är en trea måste du placera antingen ett rött kort eller ett kort med en trea på. Du kan också spela ett wild card kort (som kan ändra aktuell färg i spelet).

Om spelaren inte kan matcha kortet på bordet eller om spelaren väljer att inte spela några av sina kort även om de kanske har en match, måste spelaren dra ett kort från dragstapeln. Om det kortet kan spelas väljer spelaren om denne vill ha kvar kortet eller spela det. Spelet går sedan vidare till nästa person i tur och ordning.

Första kortet: Om det första kortet som dök upp från draghögen (för att bilda Kassseringshögen) är ett specialkort gäller det som står på kortet och måste utföras av den första spelaren. Som vi redan sagt är det vanligtvis spelaren till återförsäljarens vänstra sida. Undantagen är om ett Wild- eller Wild Draw Four-kort dyker upp.

Om det är ett Wild kort har Mattel nu sagt att den första spelaren som startar (vanligtvis den till vänster) kan välja vilken färg som helst för att börja spela. Om det första kortet är ett Wild Draw 4-kort – returnera det till Draghögen, blanda kortleken och vänd upp ett nytt kort. 

Om draghögen blir tom och ingen ännu har vunnit rundan blanda om kasseringshögen och dra ett nytt kort eller lämna kvar det senaste kortet.

Observera att du bara kan lägga ner ett kort i taget; Du kan inte stapla två eller flera kort tillsammans under samma runda. Du kan till exempel inte lägga ner en Draw Two ovanpå en annan Draw Two eller Wild Draw Four under samma tur eller lägga ner två Wild Draw Four-kort tillsammans.

Spelet fortsätter tills en spelare har ett kort kvar. I det ögonblick en spelare bara har ett kort måste de skrika ”UNO!”. Om de påkomma och de inte säger ”Uno” kan de andra spelare syna spelaren som har ett kort kvar. Då måste spelaren dra två nya kort som straff. 

Kom ihåg att du måste säga “Uno” varje gång du har ett kort kvar.

När en spelare inte har några kort kvar är spelomgången över, poäng görs och spelet börjar om igen. Normalt skriver man upp poängen och spelar flera omgångar. Först till  500 poäng vinner  men du kan också välja vilket poängnummer som helst för att vinna spelet, så länge som alla är överens om det.

Poängräkning när du spelar flera omgångar:

Nummerkorten: Nominella värdet (det som står på kortet)

Draw 2: 20 poäng
Reverse: 20 poäng
Skip: 20 poäng
Wild: 50 poäng
Wild Draw 4: 50 poäng

Actionkort: Förutom nummerkorten finns det flera andra kort som hjälper till att göra spelet med dynamiskt ihop spelet. Dessa kallas Action- eller Symbolkort.

Omvänd (Reverse) – Om du går medurs växlar du moturs eller tvärtom. Det kan bara spelas på ett kort som matchar efter färg eller på ett annat omvänd kort. Om den dyker upp i början av spelet, går dealern först och spelaren till höger är nästa (normalt är det spelaren till vänster).

Uno specialkort

Hoppa över (Skip) – När en spelare placerar det här kortet måste nästa spelare hoppa över sin tur. Det kan bara spelas på ett kort som matchar efter färg eller på ett annat Hoppkort. Om kortet dyker upp i början av spelet förlorar den första spelaren (till vänster om dealern) sin tur. Nästa spelare startar spelet istället.

Draw two – När en person placerar detta kort måste nästa spelare plocka upp två kort och tappar sin tur. Det kan bara spelas på ett kort som matchar efter färg eller på ett annan Draw Two kort. Om den dyker upp i början av spelet drar den första spelaren två kort och hoppas över.

Wild – Detta kort representerar alla fyra färgerna och kan placeras på valfritt kort. Spelaren måste ange vilken färg den kommer att representera för nästa spelare. Det kan spelas oavsett om ett annat kort är tillgängligt. Om den dyker upp i början av spelet väljer den första spelaren vilken färg som ska fortsättas.

Wild Draw Four – Detta fungerar precis som Wildkortet förutom att nästa spelare också måste dra fyra kort samt tappa sin tur. Med detta kort måste du inte ha några andra alternativa kort att spela som matchar färgen på det kort som spelats tidigare. Om du spelar detta kort olagligt kan du bli utmanad av den andra spelaren att visa din hand till honom / henne. Om du är skyldig måste du dra fyra kort. Om inte, måste utmanaren dra 6 kort istället. Om det dyker upp i början av spelet, returnera det här kortet till Draw-högen, blanda och sätt upp ett nytt.

Under de senaste åren har Mattel introducerat två nya Action-korttyper till Uno. Istället för 108 kort har Uno nu 112 kort. Vad gör dessa fyra extra kort? Obs! Du kan fortfarande spela klassiska Uno utan dem genom att helt enkelt ta bort dem innan du börjar spelet.

Wild Swap Hands Card – Detta är ett kraftfullt kort som gör att du kan byta korten i din hand med vem du än väljer. Eftersom det är ett special kort har det samma attribut, nämligen att du kan välja att antingen spela det eller inte, vid någon av dina svängar, och också välja spelets färg. Helst skulle du förmodligen vilja byta dina kort med spelaren som har minst antal kort!

Om den dyker upp i början av spelet får den första spelaren att börja välja färg och också byta händer med en annan person. Obs: För detta kort gäller samma regel för Swap Hands-kortet. När du väl har spelat det här kortet och bytt händerna med en annan spelare är din tur uppe, och du får inte lägga ner något kort direkt efter det tills din tur kommer igen.

Wild anpassningsbart kort – Det finns 3 av dem i alla kortlekar, och de är alla tomma. Dessa är avsedda för dig att skriva ner dina egna ”husregler”. Innan spelet startar, se till att alla godkänner reglerna och även hur många av de Wild Customizable-kort som kommer att användas. Du kan använda 1-3 av dem per spel. Dessa är Wild Cards, så samma regler gäller för dem – Den som spelar dem får välja spelets färg, och om den dyker upp i början väljer den första spelaren färgen på spelet. Obs: Samma regel för det anpassningsbara kortet. När du har spelat det här kortet är din tur uppe och du får inte lägga ner något kort omedelbart efter det tills din tur kommer igen.

Vilka husregler kan du göra och kompletera de vanliga uno reglerna med? Mattel säger att det är upp till din fantasi, men det måste naturligtvis vara något alla håller med om. Dessa tomma, anpassningsbara kort introducerades av Mattel för att ge ett enormt streck av oförutsägbarhet och extra kul till spelet.

Även om korten är raderbara och du kan skriva på dem med en penna, men om du är orolig för att korten skulle slits ut snabbt, är ett förslag att använda en löstagbar plastklistermärke och skriva på klistermärket istället och sedan klistra det lätt på kortet under spelets längd.

Vad händer om ditt sista kort är Wild Swap Hands?

Detta scenario kan hända då och då. Om ditt sista kort är ett Wild Swap Hands-kort kan du behandla det som ett vanligt Wild-kort och spela det för att avsluta spelet där och då – Ingen ytterligare åtgärd krävs. Detta beror på att du uppenbarligen inte skulle vinna spelet om du skulle byta hand med en annan spelare.

Vi hoppas att ni gillade vår genomgång av alla Uno regler. Du kan läsa mer om en nyare variant av Uno här: Uno extreme regler eller om du gillar Uno så kommer du säkert även gilla ett liknande spel: Skip Bo.

//Spelsidorna