spelsidorna

Kortspel barn

Ibland behöver man ta en paus från skärmar och teknik. Det kan vara riktigt skönt att stänga av paddan och smarttelefoner (åtminstone för en stund) och utforska andra roliga alternativ. Ett sådant alternativ är att ta fram kortlekarna och ge sig in i en ny spännande värld.

När du spelar kort tillsammans med dina barn kommer det hela även att erbjuda en möjlighet till lärande. I denna guide kommer vi att lista några kortspel som passar utmärkt för barn och som hela familjen kan njuta av tillsammans.

Kotspel för barn

Fem fantastiska & enkla kortspel för barn

 • Svarte Petter – Ett enkelt men spännande spel där det gäller att undvika Svarte Petter-kortet. Perfekt för att introducera dina barn till grundläggande matematik genom att jämföra nummer.
 • Uno – Ett klassiskt kortspel där målet är att bli den första att bli av med alla sina kort genom att matcha färger och siffror. Lättsamt och roligt för alla åldrar!
 • Memory – Ett utmanande spel där du måste para ihop kort med matchande bilder. Perfekt för att utveckla barnens koncentration och minnesförmåga.
 • Blixten – Ett snabbt och spännande spel där du måste bli av med dina kort genom att vara kvick och reagera snabbt. Perfekt för att träna reaktionsförmågan hos dina barn.
 • Sjuan – Ett strategiskt kortspel som involverar taktik och planering. Lär dina barn att tänka framåt och planera sina drag.

Resten av denna guide fokuserar på att redogöra för var och en av de spel som nämns ovan.

Svarte Petter

Svarte Petter är ett kul och enkelt kortspel som du kan spela med dina barn. För att börja, se till att du har en vanlig kortlek utan jokrar. Målet med spelet är att bli av med alla dina kort, förutom Svarte Petter-kortet. Nedan listar vi reglerna för Svarte Petter:

 1. Mål: Det huvudsakliga syftet med Svarte Petter är att undvika att få Svarte Petter-kortet, det svarta fåret i spelet. Den som sitter med det när spelet är slut förlorar!
 2. Kort: Använd en vanlig kortlek utan jokrar. Dela ut korten jämnt mellan spelarna. Varje spelare behåller sina kort i en hög.
 3. Spelet börjar: Den yngsta spelaren börjar och ber en annan spelare om ett specifikt kort. Till exempel: “Har du några 7:or?” Om den spelaren har kortet, måste de lämna det till dig.
 4. Kortbyten: Om du får det du frågade efter, får du fortsätta att fråga samma spelare eller en annan spelare om ett annat kort. Om du får nej som svar, är det nästa spelares tur att fråga.
 5. Svarte Petter-kortet: Om du lyckas matcha alla kort av en viss valör (till exempel alla 7:or), lägger du dem åt sidan. Men se upp! Om du blir av med ditt sista kort av en valör, och det är Svarte Petter-kortet, är du förloraren.
 6. Spelets slut: Fortsätt att fråga och byta kort tills någon har fått Svarte Petter-kortet. Den som har Svarte Petter när spelet är slut är förloraren.
 7. Vinnaren: Den sista kvarstående spelaren utan Svarte Petter-kortet är vinnaren! Grattis!

Så där har du det, Svarte Petter i ett nötskal! Det är ett enkelt, roligt och spännande kortspel att spela med dina vänner när ni vill ha lite kul tillsammans. Här kan du läsa mer om alla Svarte Petter regler. Lycka till, och kom ihåg att undvika Svarte Petter!

Uno

Uno är ett fantastiskt kortspel som är lika enkelt som det är roligt. Här är några snabba regler för att komma igång:

 • Mål: Målet med spelet är att bli av med alla dina kort först. Låter enkelt, eller hur?
 • Kortleken: Uno spelas med en speciell kortlek som innehåller fyra färger – rött, gult, grönt och blått. Varje färg har siffror från 0 till 9, samt några specialkort som kan vända spelet upp och ner.
 • Spelets gång: Spelet börjar med att varje spelare får sju kort. Du måste matcha ett kort i din hand med det som är på spelbordet, antingen genom färg eller siffra.
 • Specialkorten: De så kallade “specialkorten” är de riktiga stjärnorna i Uno. Det finns Wild-kort, som du kan använda för att ändra färg på spelet, samt Draw Two-kort som tvingar nästa spelare att dra två kort.
 • Uno!: När du har bara ett kort kvar i handen måste du ropa “Uno!” för att varna de andra spelarna. Glöm inte det, annars riskerar du att få dra två kort som straff.
 • Vinnaren: Den som blir av med alla sina kort först vinner omgången och får poäng baserat på de oanvända korten i motståndarnas händer.
 • Sätt igång och ha kul: Uno är ett spel för alla åldrar och en garanterad källa till skratt och spänning. Så sätt igång, och låt spelet börja!

Uno är perfekt för att umgås med vänner eller familj och alla Uno regler är enkela att lära sig, så nästa gång ni har tråkigt, plocka fram Uno-kortleken och utmana dina nära och kära! Missa inte heller Uno Extreme som är en extremare verision av det klassiska spelet.

Memory

Om du är ute efter ett kul kortspel att spela med dina vänner eller familj, då är Memory ett utmärkt val. Det är ett enkelt spel som alla kan njuta av. Här är de grundläggande reglerna för att komma igång:

 • Kortlek och mål: Du behöver ett set med Memory-kort, som består av identiska kortpar med olika bilder. Målet är att matcha så många par som möjligt och samla flest kort.
 • Blanda och placera: Blanda korten noggrant och placera dem med baksidan uppåt på bordet i rader och kolumner. Det är viktigt att korten är slumpmässigt ordnade för att göra spelet mer utmanande.
 • Ta turvis: Turas om att vända två kort med framsidan uppåt. Målet är att hitta ett par identiska bilder. Om du matchar ett par, får du behålla dem och ta en ny tur.
 • Kom ihåg: Spelets namn säger allt – Memory handlar om att komma ihåg var du tidigare har sett kort med matchande bilder. Ju bättre ditt minne är, desto större chans har du att vinna.
 • Vinnare: Spelet fortsätter tills alla kort är matchade. Den som har samlat flest kort när spelet är över är vinnaren.

Memory är perfekt för att träna ditt barns koncentration och minne, samtidigt som de har kul. Det är ett fantastiskt sätt att umgås med familjen, och det kan spelas nästan överallt. 

Blixten

Blixten är ett roligt och snabbt kortspel som passar perfekt för en kväll med vänner. Spelet är enkelt att lära sig och ger dig timmar av skratt och spänning. Här är reglerna:

 • Kortlek: Använd en vanlig kortlek med 52 kort, och dela ut jämna kort till alla spelare.
 • Mål: Målet med spelet är att bli den första spelaren att bli av med alla sina kort.
 • Spelets gång: Spelarna sitter i en cirkel, och en spelare börjar med att lägga ut ett kort mitt i bordet. Sedan går spelet runt medurs, och varje spelare måste lägga ett kort som är antingen ett nummer högre eller lägre än det som ligger mitt i.
 • Specialkort: Det finns några specialkort som kan ändra spelets riktning eller tvinga en spelare att ta upp fler kort. Till exempel kan en 2:a vända riktningen, och en 7:a kräver att nästa spelare tar upp två kort.
 • Blixten: Om en spelare lägger ett kort som matchar det som ligger mitt i exakt, säger de “Blixten!” och alla måste snabbt klappa på bordet. Den sista som gör det måste ta upp hela högen med kort.
 • Vinst: Spelet fortsätter tills en spelare blir av med alla sina kort och vinner omgången. Spela flera omgångar för att se vem som är den övergripande mästaren.

Så där har du det! Nu är du redo att spela Blixten med dina vänner. Ha kul och kom ihåg att det är ett spel med mycket skratt och spänning.

Vinnare

Vinnare är ett spännande kortspel som garanterar en rolig tid med dina barn. Innan ni börjar spela måste ni dock ha koll på de mest grundläggande reglerna:

 • Mål: Målet är att bli den första att samla in 50 poäng.
 • Korten: Du behöver en vanlig kortlek utan jokrar. Dela ut 5 kort till varje spelare.
 • Spelordning: Den yngsta spelaren börjar. Håll korten så att du kan se dem, men dölj dem för andra.
 • Ditt drag: Under din tur, dra ett kort från högen eller plocka upp det översta kortet i högen.
 • Poängräkning: Varje kort har en poängvärdering – nummerkort är värda sina respektive nummer, ansiktskort är värda 10 poäng, och ess är värda 1 poäng.
 • Spela kort: Försök matcha kort för att nå 50 poäng. Till exempel, om du har 8 och 7, har du 15 poäng.
 • Sätt ner: Om du når eller överstiger 50 poäng, kan du sätta ner dina kort och förklara dig som vinnare.
 • Vinnare: Om du sätter ner och har 50 poäng eller mer vinner du. Om du sätter ner och har färre än 50 poäng, förlorar du poäng tillbaka till 25.
 • Fortsätt spela: Spelet fortsätter tills någon når 50 poäng.

Vinnare är ett enkelt och roligt kortspel som du kan njuta av med dina nära och kära – när som helst och var som helst. Glöm inte att hålla koll på poängen och försök bli den ultimata vinnaren!

Slutsats: Enkla kortspel för barn

Kortspel för barn kan vara ett utmärkt alternativ till skärmar och teknik. Genom att spela kortspel med barnen kan du främja lärande samtidigt som ni har kul som familj. I denna guide presenterades fem fantastiska och enkla kortspel som är lämpliga för barn, nämligen:

 • Svarte Petter: Ett enkelt spel där målet är att undvika Svarte Petter-kortet och träna grundläggande matematik genom att jämföra nummer.
 • Uno: Ett klassiskt kortspel där spelarna försöker bli av med sina kort genom att matcha färger och siffror. Passar för alla åldrar.
 • Memory: Ett spel som tränar koncentration och minne genom att para ihop kort med matchande bilder.
 • Blixten: Ett snabbt och spännande spel som förbättrar reaktionsförmågan genom att bli av med kort snabbt.
 • Sjuan: Ett strategiskt kortspel som involverar taktik och planering.

Denna guide redogjort även också detaljerade regler för varje spel för att hjälpa dig komma igång. Så plocka fram kortlekarna och ha roligt med dina barn med dessa underhållande och lärorika kortspel!