spelsidorna

Svarte Petter regler

Svarte Petter är ett klassiskt kortspel som är roligt att spela med vänner och familj. Spelet är enkelt att lära sig och kan vara mycket underhållande. Här är en guide för att lära dig hur man spelar Svarte Petter.

svarte petter

Vad du behöver

För att spela Svarte Petter behöver du ett vanligt kortlek utan jokrar. Korten blandas väl innan spelet börjar.

Målet med spelet

Målet med Svarte Petter är att bilda par med kort och undvika att bli den som sitter med Svarte Petter-kortet till sist. Spelet är avsett för 2 eller fler spelare.

Svarte Petter regler

Härnäst går vi igenom regler för Svarte Petter, samt redogör hur du spelar Svarte Petter.

Spelets förberedelser

 1. Blanda dina kort ordentligt och ge varje spelare lika stor hand. Handen bör vara så jämn som möjligt, men om det inte går att dela ut alla korten lika, är det okej.
 2. Varje spelare ska hålla sina kort hemliga och titta på dem utan att visa de andra spelarna.

Hur man spelar Svarte Petter

 1. Det yngsta spelaren eller den som är villig att börja spelet får starta. Spelet går sedan medurs.
 2. Den första spelaren väljer ett kort från sin hand och frågar en annan spelare om de har kortet som matchar med det han eller hon har. Till exempel, om du har en 7 i handen, kan du fråga en annan spelare: “Har du en 7?”
 3. Om den andra spelaren har det efterfrågade kortet, måste de ge det till den första spelaren. Den första spelaren får sedan bilda ett par med de två matchande korten och lägga dem åt sidan.
 4. Om den andra spelaren inte har det efterfrågade kortet, säger de “Gå fisk!” och den första spelaren måste dra ett kort från kortleken.
 5. Om det kort som den första spelaren drar matchar det de efterfrågat, får de bilda ett par och spela igen. Om inte, går turen vidare till nästa spelare.
 6. Spelet fortsätter på detta sätt tills alla par har bildats och alla kort har tagits bort från spelarnas händer.

Svarte Petter-kortet

 1. Ett av kortleken ska vara Svarte Petter-kortet. Detta kortet är vanligtvis en bild av en svart katt.
 2. Målet i spelet är att undvika att bli den som sitter med Svarte Petter-kortet när spelet är över. Den som har detta kort förlorar spelet.

Vinnaren

 1. Spelet är över när alla par har bildats, och inga fler drag kan göras.
 • Spelarna räknar sina par, och den som har flest par vinner spelet.
 • Om någon spelare sitter med Svarte Petter-kortet, förlorar de oavsett hur många par de har.

Tips och strategier

 1. Försök att komma ihåg vilka kort dina motspelare frågar efter. Det kan hjälpa dig att förhindra att de bildar par och öka dina chanser att vinna.
 2. Om du får ett par, lägg dem åt sidan så att du inte riskerar att fråga efter samma kort igen.
 3. Håll koll på antalet kort i din hand och i kortleken. Om du vet att det bara finns ett eller två kort kvar av en viss rankning, kan du fråga efter dem för att bilda ett par.
 4. Om du misstänker att en annan spelare har Svarte Petter-kortet, kan det vara fördelaktigt att försöka få dem att fråga efter det kortet för att de ska få det och förlora.

Avslutande tankar

Svarte Petter är ett enkelt och roligt kortspel som kan spelas av spelare i alla åldrar. Det kräver lite strategi och mycket tur, vilket gör det till ett perfekt sätt att spendera tid tillsammans med vänner och familj. Så ta fram ditt kortlek och börja spela Svartepetter idag! Lycka till och kom ihåg, undvik att få Svarte Petter-kortet till varje pris!