spelsidorna

Trebello regler

Trebello, även känt som 3 belli, Trebelli eller Spröt, är ett roligt och enkelt kortspel som är populärt bland vänner och familj. Spelet kan spelas med en vanlig kortlek och är perfekt för att varva ner eller för att ha kul under en fest. I den här guiden kommer jag att förklara reglerna för spelet så att du kan komma igång och njuta av det med dina nära och kära.

trebello

Vad du behöver

För att spela Trebello behöver du en vanlig kortlek utan jokrar. Kortlekens färger och valörer spelar ingen roll, så du kan använda vilken kortlek som helst.

Målet med spelet

Målet med Trebello är att samla så många poäng som möjligt genom att bilda särskilda kombinationer av kort. Spelet spelas över flera omgångar, och den spelare som har flest poäng när spelet är slut vinner.

Hur man spelar Trebello

Här är de grundläggande stegen för att spela Trebello:

 1. Blanda kortleken: Börja med att blanda kortleken noggrant så att korten är väl blandade.
 2. Dela ut kort: Ge varje spelare tre kort. Dessa kort kommer att vara din hand under omgången.
 3. Skapa kombinationer: Målet är att skapa olika kombinationer av kort för att få poäng. Här är några av de grundläggande kombinationerna och deras poängvärden:
 • Tre av samma valör: 10 poäng
 • Tre kort i följd i samma färg: 5 poäng
 • Tre kort i följd i olika färger: 3 poäng
 • Två kort av samma valör: 2 poäng
 1. Gör ditt drag: Spelarna tar tur att göra sina drag. Under din tur kan du antingen ta ett kort från högen mitt på bordet eller byta ut ett kort från din hand med ett kort från högen. Målet är att bilda så många kombinationer som möjligt under din tur.
 2. Samla poäng: Efter varje drag räknar spelarna sina poäng baserat på de kombinationer de har bildat. Om du har bildat en eller flera kombinationer, lägger du de korten åt sidan och räknar poängen för dem.
 3. Fortsätt spelet: Spelet fortsätter med spelarna som tar tur att göra sina drag tills alla kort har spelats ut från högen mitt på bordet.
 4. Räkna poäng: När alla kort har spelats ut räknar varje spelare sina totala poäng för den omgången. Spelarna lägger samman poängen från alla de kombinationer de har bildat.
 5. Starta en ny omgång: Efter att en omgång är klar blandar du kortleken igen och delar ut tre nya kort till varje spelare. Spelet fortsätter i flera omgångar, och spelarna försöker samla så många poäng som möjligt.
 6. Vinnaren: När alla omgångar är spelade räknar spelarna sina totala poäng från varje omgång. Den spelare som har flest poäng vid slutet av spelet är vinnaren.

Strategier och tips

Här är några strategier och tips som kan hjälpa dig att bli en bättre Trebello-spelare:

 • Försök att samla så många poängkombinationer som möjligt under varje omgång för att öka dina chanser att vinna.
 • Håll koll på vilka kort dina motståndare plockar upp och försök att förhindra dem från att bilda kombinationer.
 • Var uppmärksam på de kombinationer som dina motståndare bildar och försök att stjäla de kort som de behöver för att slutföra sina kombinationer.
 • Använd dina kortbyte möjligheter strategiskt för att maximera dina poäng.

Avslutande tankar

Trebello är ett enkelt och underhållande kortspel som kan spelas av människor i alla åldrar. Det är ett utmärkt sätt att spendera tid med vänner och familj och utmana ditt taktiska tänkande. Så varför inte ge det en chans nästa gång du är i stämning för ett roligt kortspel? Lycka till och ha kul!