spelsidorna

Pokerpatiens

Pokerpatiens är ett spännande kortspel som kombinerar poker och patiens. Det är en utmanande och underhållande aktivitet som kan spelas ensam eller med vänner. Spelet är enkelt att lära sig, men svårt att bemästra, vilket gör det perfekt för alla som gillar kortspel och strategi.

Pokerpatiens

Vad du behöver

För att spela Pokerpatiens behöver du en vanlig kortlek med 52 kort och gärna några vänner att spela med. Du kan också spela det ensam om du föredrar det.

Målet med spelet

Målet med Pokerpatiens är att bilda så många pokerhänder som möjligt med de kort som är tillgängliga. Ju bättre händer du bildar, desto fler poäng tjänar du. Spelet går vanligtvis i flera omgångar, och den som har flest poäng när spelet är över vinner.

Hur man spelar Pokerpatiens

Härnäst redog vi kortfattar för reglerna gällande Poker patiens och hur man spelar.

Grundläggande regler

 1. Börja med att blanda kortleken noggrant och dela ut fem kort till varje spelare om ni är fler än en. Om du spelar ensam, behåll alla korten själv.
 2. Lägg de återstående korten i en hög mitt på bordet, detta kommer att utgöra draghögen.
 3. Spelaren till vänster om given börjar spelet genom att dra ett kort från draghögen. Detta kort blir det första kortet i den första spelomgången.
 4. Målet i varje spelomgång är att bilda en så hög pokerhand som möjligt med de fem korten som delats ut. Du kan använda de kort som ligger på bordet och de som du drar från draghögen.

Hur man bildar pokerhänder

 • Royal Flush: Fem kort i samma färg från 10 till ess (t.ex. hjerter 10, knekt, dam, kung, ess).
 • Straight Flush: Fem kort i samma färg i följd (t.ex. spader 5, 6, 7, 8, 9).
 • Fyrtal: Fyra kort med samma rank (t.ex. ruter knekt, knekt, klöver knekt, spader knekt).
 • Kåk: Tre kort med samma rank plus två kort med en annan rank (t.ex. hjärter dam, dam, spader 5, 5, 5).
 • Färg: Fem kort i samma färg utan att vara i följd (t.ex. klöver 2, 4, 7, 10, dam).
 • Stege: Fem kort i följd utan att vara i samma färg (t.ex. hjerter 9, spader 10, klöver knekt, ruter dam, spader 5).
 • Triss: Tre kort med samma rank (t.ex. ruter 8, klöver 8, hjärter 8).
 • Två par: Två kort med samma rank plus två kort med en annan rank (t.ex. spader 6, 6, hjerter 9, 9).
 • Ett par: Två kort med samma rank (t.ex. klöver 7, klöver 7).
 • Högsta kortet: Om ingen av ovanstående kombinationer är möjliga, räknas det högsta kortet i handen.

Spelets gång

Efter första omgången fortsätter spelet med spelarna i turordning. Varje spelare får dra ett kort från draghögen och byta ut ett kort i sin hand. Målet är att förbättra din hand och bilda så höga pokerhänder som möjligt. 

Du kan också använda strategi genom att försöka förhindra dina motspelare från att få höga händer genom att byta ut kort som de behöver. Spelet fortsätter tills draghögen är tom, och alla spelare har fem kort i sina händer.

Poängräkning

Efter varje omgång räknar spelarna sina poäng baserat på de pokerhänder de har bildat. Här är en översikt över hur poängen kan räknas:

 • Royal Flush: 100 poäng
 • Straight Flush: 75 poäng
 • Fyrtal: 50 poäng
 • Kåk: 40 poäng
 • Färg: 30 poäng
 • Stege: 25 poäng
 • Triss: 20 poäng
 • Två par: 15 poäng
 • Ett par: 10 poäng
 • Högsta kortet: 5 poäng

Vinnaren

Efter att alla omgångar har spelats, summeras poängen, och den spelare som har flest poäng vinner spelet. Om du spelar ensam, kan du försöka slå ditt eget rekord genom att försöka få högre poäng varje gång du spelar.

Tips och strategier för Poker patiens

Härnäst går vi igenom viktiga tips och strategier när det kommer till Pokerpatiens.

Planera dina drag

För att lyckas i Pokerpatiens är det viktigt att planera dina drag noggrant. Tänk på vilka pokerhänder du kan bilda med de kort som är tillgängliga och försök att byta ut kort som inte hjälper dig att förbättra din hand.

Blockera dina motspelare

Om du spelar med vänner, kan du använda strategin för att blockera dina motspelare från att få höga pokerhänder. Byt ut kort som de behöver för att bilda sina händer och försök att få dem att dra kort som inte är till deras fördel.

Tänk på poängräkningen

Ha koll på poängräkningen och sträva efter att få de högsta poängen möjligt i varje omgång. Det kan vara en bra idé att satsa på att få en Royal Flush eller en Straight Flush för att få maximala poäng.

Övninge ger färdighet

Som med alla spel krävs det övning för att bli bra på Pokerpatiens. Ju mer du spelar, desto bättre kommer du att bli på att bilda pokerhänder och planera dina drag.

Avslutande tankar om Pokerpatiens

Pokerpatiens är ett roligt och utmanande kortspel som kombinerar strategi och taktik. Det är perfekt att spela ensam när du har lite tid att döda eller med vänner för en spännande tävling.

Med de grundläggande reglerna och strategierna ovan kan du börja spela Pokerpatiens och ha en fantastisk tid med detta unika kortspel. Så samla dina vänner eller spela ensam och utforska den spännande världen av Pokerpatiens! Lycka till och ha kul!