spelsidorna

Finns i sjön regler

Finns i sjön är ett fartfyllt och roligt kortspel som passar perfekt för en kväll med vänner eller familj. Spelet är enkelt att lära sig och kan spelas av alla åldrar. Målet är att bli den första spelaren att bli av med alla sina kort genom att använda strategi och taktik. Låt oss dyka in i spelet och ta reda på hur man spelar Finns i sjön!

finns i sjön regler

Finns i sjön regler: Hur spelar man finns i sjön?

 • Kortlek: Använd en vanlig kortlek med 52 kort utan jokrar.
 • Antal spelare: Spelet är bäst med 3-6 spelare.
 • Mål: Målet med spelet är att bli den första spelaren att bli av med alla sina kort.

Spelets mål

Målet med Finns i sjön är att bli av med alla dina kort genom att spela dem i högarna mitt på bordet. Det finns fyra högar som du kommer att bygga under spelets gång – två högar i stigande ordning (från ess till kung) och två högar i fallande ordning (från kung till ess).

Grundläggande regler: Finns i Sjön

Här nedanför kan du läsa om alla finns i sjön regler.

 1. Kortutdelning: Ge varje spelare 7 kort från kortleken om ni är 4 eller fler. Vid 3 spelare, dela ut 9 kort var. Resten av korten placeras med baksidan uppåt i mitten av bordet och bildar en hög. Detta kallas för “sjön”.
 2. Spelordning: Den yngsta spelaren börjar spelet och spelordningen går medurs.
 3. Spelets gång: I varje spelrunda börjar spelaren med att dra ett kort från sjön och sedan släppa ut ett kort i högarna på bordet enligt följande regler:
  a. Om du har ett kort som är ett nummer högre eller lägre än det översta kortet i någon av högarna, kan du spela det kortet på den motsvarande högen. Till exempel, om högen för stigande ordning har ett 7:a, kan du spela ett 6 eller 8 på den.
  b. Om du inte kan spela något kort på högarna, måste du dra ett kort från sjön och din tur är över.
 4. Specialkort: Vissa kort har speciella funktioner:
  a. Ess: Kan alltid spelas på en tom hög som startar en ny hög i stigande ordning.
  b. Kung: Kan alltid spelas på en tom hög som startar en ny hög i fallande ordning.
  c. Joker: Om du har ett jokerkort, kan du spela det när som helst och bestämma vilken siffra eller valör den ska representera. Detta kan hjälpa dig att bryta en svår situation.
 5. Målsättning: Målet är att bli av med alla dina kort så fort som möjligt. När en spelare blir av med alla sina kort, är denne vinnaren av rundan. Spelet fortsätter tills en spelare når en förutbestämd vinstpoäng, vanligtvis 100 poäng.
 6. Poängräkning: För att räkna poäng i spelet, kan du använda följande regler:
  a. Varje nummerkort är värt sitt värde i poäng (till exempel, 7 är värt 7 poäng).
  b. Ess är värt 20 poäng.
  c. Kungar är värda 10 poäng.
  d. Joker ger dig 50 poäng.
 7. Rundans avslutning: När en spelare blir av med alla sina kort, avslutas rundan. Alla andra spelare räknar sina poäng enligt reglerna ovan. Den första spelaren som når vinstpoängen (vanligtvis 100 poäng) vinner hela spelet.

Kortspel finns i sjön: Strategi och Tips

Att spela Finns i sjön handlar inte bara om tur, utan också om strategi och taktik. Här är några tips för att förbättra ditt spel:

 1. Planera din dragordning: Försök att tänka några drag framåt. Vilka kort bör du spara och vilka bör du spela för att störa dina motståndare?
 2. Håll ögonen på dina motståndare: Försök att komma ihåg vilka kort dina motståndare spelar och vilka högar de bygger. Detta kan hjälpa dig att ta beslut om vilka kort du ska spela eller spara.
 3. Använd specialkorten klokt: Jokerkortet är en kraftfull resurs. Använd det när det ger dig störst fördel, som att bryta en kedja av kort som dina motståndare bygger.
 4. Håll koll på högarna: Försök att hålla koll på högarna i stigande och fallande ordning. Om du ser en möjlighet att starta en ny hög, använd ditt ess eller kung för att dra nytta av det.
 5. Var uppmärksam på din egen hand: Tänk på vilka kort du har kvar i din hand och hur de kan spelas i framtiden. Planera dina drag utifrån ditt kortläge.

Avslutande tankar

Finns i sjön är ett roligt och enkelt kortspel som kan spelas av människor i alla åldrar. Spelet kombinerar tur med strategi och ger timmar av underhållning. Så sätt igång och spela med dina vänner eller familj och se vem som kan bli den första att finna sjön och vinna spelet! Lycka till och ha kul!