spelsidorna

Ekarte kortspel

Ecarte eller Ekarte på svenska, ofta känd som ett av de mest klassiska kortspelen, har charmat spelentusiaster i årtionden. Om du någonsin har undrat över kortspel ekarte eller bara vill dyka djupare in i detta eleganta spel, är du på rätt plats.

Ekarte

Ekarte: Ett klassiskt kortspel

Ekarte, ett tidlöset franskt kortspel ekarte, är känt för två spelare och har överlevt genom tiderna trots sin gamla charm. Detta spel, som minner om whist, skiljer sig med sitt unika steg där spelare kan “kasta bort” kort, vilket passar namnet “ekarte”. Trots dess popularitet under 1800-talet, är spelet sällan spelat idag, men det förblir ett kortspel 32 kort ekarte som alla kortspelsälskare bör känna till.

Spelregler

Ekarte spelas med ekarte 32 kort där 2:or till 6:or saknas. Korten rankas med kung högst följt av dam, knekt, äss, 10, 9, 8 och 7. Varje spelare får fem kort och det nästkommande kortet avslöjar trumffärgen. Byte av kort kan föreslås och antingen godtas eller nekas. Byten får ske två gånger.

 • Om trumfkungen visas upp, belönas given med 1 poäng.
 • Andra kort kan också ge 1 poäng om ägaren rapporterar det.

Spelets gång

Spelet börjar med att icke-givaren spelar ut ett kort. Målet är att matcha färgen med ett högre värde. Trumffärg kan användas om ingen matchande färg finns. Spelaren som spelar det högsta kortet vinner “sticket” och fortsätter. En majoritet av de fem sticken ger 1 poäng. Tar en spelare alla stick, belönas med ett extra poäng. Om givaren nekar kortbyte, men motspelaren ändå vinner majoriteten, tilldelas ett extra poäng.

Poängsystem

 • 1 poäng för att dela kung som elfte kort.
 • 1 poäng för att markera trumfkungen innan första kortet spelas.
 • 1 poäng för att vinna flest steg.
 • Extra poäng för att vinna alla fem steg.
 • Extra poäng för att besegra en sårbar spelare (dock inte för att vinna alla steg mot en sårbar spelare).

Spelet fortsätter tills någon når 5 poäng. Ibland kan flera omgångar spelas som del av en serie. Poäng hålls ofta med hjälp av räknebrickor eller oanvända kort, likt Euchre.

Ekarte Variationer

Ekarte, precis som andra sticktagningsspel såsom Whist, erbjuder många spännande varianter. Låt oss utforska några av de mest intressanta.

Traditionella Varianter

Några av de mest kända varianterna av ekarte har sina rötter i historien. Dessa varianter ger spelet en unik vridning.

Pool Ekarte och Fransk Ekarte

 • Pool Ekarte: Anpassat för tre spelare, men bara två deltar samtidigt. Den förlorande spelaren byter plats med en observatör efter varje hand. Målet? Vinna två spel i rad.
 • Fransk Ekarte: Här kan åskådare placera vissa satsningar och ge inspel till spelarna under spelets gång.

Däremot, i engelsk version av ekarte, även om åskådare kunde satsa, fick de inte ge kommentarer.

Modernt Ekarte

En modern vinkling ser esset som högsta kortet följt av kungen. Detta liknar flera moderna kortspel 32 kort ekarte.

Satsningar i Ekarte

Historiskt sett var satsningar hjärtat av ekarte. Det påminner om mekaniken i spel som Poker och Napoleon.

 • Spelare kan föreslå att “dubbla” poängvärdet av den aktuella handen. Det liknar att höja insatsen.
 • Om förslaget nekas avslutas handen direkt. Det kan jämföras med att lägga sig i poker.

Förslag att Erbjuda Poäng

Här kan en spelare “erbjuda poängen” till motståndaren. Om erbjudandet accepteras räknas det som om motståndaren vann majoriteten av tricksen. Om det avböjs är de skyldiga att vinna alla tricks. Det introducerar fler strategiska djup i ekarte 32 kort.

Andra Varianter

Bourré ses ibland som en ekarte variant för fler än två spelare.

Tack för att du tog dig tid att utforska världen av ekarte med oss. Oavsett om du är en veteran inom kortspel ekarte eller en nybörjare, finns det alltid något nytt att lära och uppleva i detta tidlösa spel. Lycka till vid spelbordet!