spelsidorna

Bondtolva

Kortspelet Bondtolva är ett kul och enkelt kortspel som du kan njuta av med dina vänner och familj. Spelet går ut på att samla kort och bilda par med en sammanlagd poäng av tolv. Låt oss dyka in i spelet och lära dig hur du spelar det.

bondtolva

Regler för Bondtolva

Härnäst går vi igenom de regler som du behöver känna till för att kunna spela Bondtolva.

Vad du behöver

För att spela Bondtolva behöver du en vanlig kortlek utan jokrar. Det är bäst att spela med 3-6 spelare.

Målet med spelet

Målet med Bond tolva kortspel är att samla kort i par som har en total poängsumma av tolv eller “Bondtolva”. Korten har följande poängvärden:

 • Kungar, damer och knektar är värda 10 poäng var.
 • Numrerade kort (2-10) är värda deras tryckta värde.
 • Ess är värda 1 poäng.

Spelets upplägg

 • Blanda kortleken noggrant och dela ut fyra kort till varje spelare om ni är fyra eller fler, annars är fem kort var om ni är färre än fyra spelare. Resten av korten läggs i en hög mitt på bordet, och det översta kortet vänds upp bredvid högen som ett startkort.

Spelomgången

 1. Spelaren till vänster om givaren börjar spelet och spelar ett kort från sin hand på startkortet på bordet. Om startkortet är en kung (10 poäng), måste spelaren lägga ett kort som ger tolv tillsammans med kungen. Till exempel, om startkortet är en kung, kan spelaren lägga ett 2 eller en dam (10 poäng) bredvid den för att bilda en “Bondtolva”.
 2. Spelet går medurs, och varje spelare måste fortsätta att lägga kort på högen på ett sätt som gör att poängsumman aldrig överstiger tolv. Om en spelare inte kan lägga ett kort som håller sig under tolv, måste de ta upp hela högen kort.
 3. När en spelare har bildat en “Bondtolva” genom att lägga ett kort som tillsammans med startkortet ger tolv poäng, får de ta hela högen kort och lägga den åt sidan som sina poäng.
 4. Spelet fortsätter tills alla kort har spelats ut från spelarnas händer och ingen kan lägga fler kort som håller sig under tolv.
 5. Den spelare som har samlat flest “Bondtolvor” genom att bilda par med tolv poäng vinner omgången.
 6. Ni kan välja att spela flera omgångar och räkna poängen för varje omgång. Den spelare som har flest poäng när ni bestämmer er för att sluta, vinner spelet.

Tips och strategier för Bondtolva kortspel

Bondtolva är ett spel som kräver både tur och strategi. Här är några tips för att förbättra dina chanser att vinna:

 1. Håll koll på korten: Försök att hålla reda på vilka kort som har spelats och vilka som finns kvar i spelet. Detta kommer att hjälpa dig att fatta bättre beslut när det är din tur att spela.
 2. Fördröj dina motståndare: Om du ser att en motståndare är nära att bilda en “Bondtolva,” försök att fördröja dem genom att spela kort som gör att de måste plocka upp högen istället.
 3. Planera dina drag: Tänk på vilka kort du har på handen och hur du kan använda dem för att bilda par med tolv. Ibland kan det vara värt att vänta med att spela ett kort om du tror att du kan använda det senare för att bilda en “Bondtolva.”
 4. Bluffa ibland: Ibland kan det vara fördelaktigt att låtsas som om du är nära att bilda en “Bondtolva” även om du egentligen inte har de rätta korten. Det kan få dina motståndare att agera försiktigt och ge dig en fördel.
 5. Håll koll på dina motståndares poäng: Försök att uppmärksamma hur många “Bondtolvor” dina motståndare har samlat. Om du ser att någon närmar sig att vinna, kan du ändra din strategi för att försöka hindra dem.

Avslutande tankar

Nu när du har lärt dig reglerna och några strategier för Bondtolva, är det dags att samla dina vänner och spela en omgång. Bondtolva är ett roligt och socialt kortspel som passar bra för olika tillfällen. Så kom igen, ge det en chans och se vem som kan samla flest “Bondtolvor” och ta hem segern! Lycka till och ha kul!