spelsidorna

Bluffstopp regler

Bluffstopp är ett av de populäraste kortspelen som spelas. Om du viill lära dig ett riktigt coolt kortspel så är du på helt rätt plats. Här är en snabbguide för att lära dig alla Bluffstopp regler och komma igång och ha det skoj!

bluffstopp regler

Vad är Bluffstopp?

Bluffstopp är ett spännande kortspel som kombinerar strategi, skicklighet och en rejäl dos tur. Spelet går ut på att bli av med alla dina kort genom att bluffa och spela kort i rätt ordning. Det kan spelas av 2 till 6 spelare, och det är ett perfekt sätt att umgås och ha kul med vänner och familj.

Vad du behöver

För att spela Bluffstopp behöver du en vanlig kortlek med 52 kort. Inga jokrar används i spelet. Se till att alla spelare sitter runt ett bord där alla kan se korten och delta aktivt i spelet.

Spelets mål

Målet med Bluffstopp är att bli den första spelaren som lyckas bli av med alla sina kort. Spelet går i omgångar, och den som är först att bli av med sina kort vinner omgången. Ni kan välja att spela ett bestämt antal omgångar, eller så kan ni spela tills någon når en förutbestämd poängsumma.

Bluffstopp kortspel: Regler och spelordning

Nu är det dags att dyka in i Bluff regler och spelordning. Här är hur du spelar Bluffstopp:

 1. Kortens rangordning: I Bluffstopp är rangordningen på korten från högst till lägst: ess, kung, dam, knekt, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2. Ess är det högsta kortet, och 2 är det lägsta.
 2. Spelets start: Blanda kortleken noggrant och dela ut 5 kort till varje spelare om ni är 4 spelare eller fler. Om ni är färre än 4 spelare, dela ut 7 kort till varje spelare. Resten av korten bildar en hög mitt på bordet och utgör draghögen.
 3. Spelordning: Spelet börjar med spelaren till vänster om den som delade korten och går sedan medurs.
 4. Ditt turdrag: På din tur måste du spela ett eller flera kort av samma valör som de som redan ligger på spelbordet. Till exempel, om det redan ligger två 8:or på bordet, måste du spela ett eller flera 8:or. Om du inte har några kort av valören måste du bluffa!
 5. Bluffa eller spela: Om du inte har kort av valören som ligger på bordet, kan du bluffa genom att spela ett eller flera kort och hävda att de är av rätt valör. Tänk på att det är viktigt att hålla en pokerface och inte visa dina kort för de andra spelarna.
 6. Bluffavslöjande: När du har spelat dina kort och hävdat att de är av rätt valör, kan de andra spelarna ifrågasätta din bluff genom att säga “Bluffstopp!” Om din bluff avslöjas och du har spelat fel valör, måste du plocka upp alla kort som ligger på bordet, inklusive dina egna bluffade kort.
 7. Rätt valör: Om din bluff inte avslöjas och de andra spelarna tror på dig, fortsätter spelet med valören. Nästa spelare måste då spela ett eller flera kort av samma valör eller bluffa.
 8. Specialfall: Det finns några specialfall i spelet. Om någon spelar ut ett ess, börjar nästa valör från högsta kortet igen, och spelet fortsätter med kungen. Om någon spelar ut tvåa, är nästa valör tvåan igen.
 9. Vinn omgången: För att vinna en omgång måste du bli av med alla dina kort. Om du är den första spelaren att göra det, vinner du omgången, och alla andra spelare räknar poäng för sina återstående kort.

Poängräkning

För att hålla koll på poängen i Bluffstopp, används följande poängräkning:

 • Ess: 1 poäng
 • Kung, dam, knekt: 10 poäng var
 • 10 till 2: Respektive kort har sin numeriska värde (10 poäng för 10, 9 poäng för 9, och så vidare).

När någon vinner en omgång räknar alla spelare poängen för sina återstående kort och lägger till sina poäng. Spelet fortsätter med en ny omgång, och den som når en förutbestämd poänggräns för att vinna spelet vinner!

Strategi och taktik

Bluffstopp är inte bara ett spel av tur; det kräver också strategi och skicklighet. Här är några tips för att bli en bättre Bluffstopp-spelare:

 1. Bluffa med omtanke: Att bluffa är en viktig del av spelet, men gör det med måtta. Om du bluffar för mycket, kan de andra spelarna börja ifrågasätta dig oftare och avslöja dina bluffs.
 2. Lär dig dina motståndare: Försök att lära dig hur dina motståndare spelar. Om du märker att någon alltid bluffar när hen har två kort kvar, kan du använda det till din fördel.
 3. Håll koll på korten: Försök att hålla reda på vilka kort som har spelats och vilka som fortfarande är i spelet. Detta kan hjälpa dig att fatta bättre beslut när det är din tur att spela.
 4. Använd ess och tvåor strategiskt: Ess och tvåor kan vara mycket kraftfulla i Bluffstopp. Använd dem när det är mest fördelaktigt för dig, och du kan ta kontroll över spelet.

Avslutande tankar

Nu har du lärt dig grunderna i Bluffstopp, ett roligt och spännande kortspel som du kan njuta av med dina vänner och familj. Kom ihåg att övning ger färdighet, så ju mer du spelar, desto bättre blir du på att bluffa och strategiskt spela dina kort. Ha kul och njut av spelet! Lycka till!