spelsidorna

Sänka skepp regler

Sänka Skepp är ett grymt underhållande spel som alla kan njuta av, oavsett ålder. Målet med detta episka spel är att smart positionera dina egna skepp på spelplanen och sedan gissa var fiendens skepp gömmer sig för att skickligt sänka dem. Att lära sig alla sänka skepp regler går fort. Försök att sänka fiendens flotta med så få gissningar som möjligt. Det här spelet kräver taktiskt tänkande, skarpa hjärnceller och en nypa tur. Ge det en chans och testa spelet gratis hos oss!

sänka skepp regler

Förberedelser inför Sänka Skepp

Börja med att plocka fram spelbrädet och placera det mitt emellan dig och din kompis. Släng upp dina båtar på den undre delen av ditt spelbräde. Din polare gör samma grej, men på sin sida så att ingen av er kan snoka på varandras planer.

Förutom det har ni ett extra rutmönster där ni kan kryssa för era gissningar om var båtarna kan vara. Det blir handy senare under själva spelet. Varje snubbe i Sänka Skepp har fem båtar i olika storlekar. Försök skicka iväg dina båtar så smart att din kompis har noll koll på var de är.

Hur man spelar Sänka Skepp

Sen drar vi igång själva spelet. Sänka skepp spelplan är kryddad med bokstäver och siffror. Bokstäverna rör sig mellan A och J, och siffrorna mellan 1 och 10. Nu när kriget bryter ut, ska ni båda jobba på att sänka varandras båtar.

  1. En av er sparkar igång matchen genom att säga ett koordinat, exempelvis A-1.
  2. Den andra hajen ska sen vara ärlig och säga om det sitter en båt där eller ej. Hen kan antingen säga “träff” om det brakar loss, eller bara “bom” om det är ett miss.
  3. Efter det, märk av resultatet i rutmönstret bredvid ditt eget spelbräde.
  4. Sen är det nästa lirares tur att rada upp sina gissningar om var fienden gömmer sina skatter.
  5. Den som kan sänka alla fiendens båtar först blir kungen av Sänka Skepp!

Handlar spelet om tur eller skicklighet?

Nu när du har mer kunskap om strategier för sänka skepp kanske du undrar om det är ett renodlat turspel eller om skicklighet spelar in. Många skulle nog säga att det är främst tur, men det är faktiskt inte så enkelt. 

Visst kan du gissa var motståndarens skepp finns, men det finns också olika taktiker att använda sig av. En beprövad strategi är att placera två skepp intill varandra. Det kan verkligen förbrylla din motståndare. De flesta förväntar sig att skeppen är utspridda över spelbrädet. 

Om din motståndare lyckas sänka ett av dina skepp har du fortfarande ett kvar. Det optimala är om du kan förvilla din motståndare ordentligt. På så sätt kan de slösa tid på flera försök medan du koncentrerar dig på att sänka deras skepp.

Undvik att vara förutsägbar

En annan viktig sak i sänkta skepp är att undvika att vara förutsägbar, särskilt om du spelar ofta mot samma person. Undvik att placera ut dina skepp i ett mönster och försök att vara så oregelbunden som möjligt. 

Om du spelar flera omgångar i rad är det viktigt att ständigt ändra din strategi. Det kommer att vara mycket svårare för din motståndare att pricka in dina skepp varje gång. Dessutom är det inte hela poängen; du måste bara vara snabbare och mer träffsäker när du sänker deras skepp.

Anpassa taktiken efter motståndaren

Om du avslöjar din taktik för mycket kommer din motståndare enkelt att anpassa sig till den i nästa omgång. Spelet handlar därför mycket om variation och att hitta den bästa placeringen för dina skepp. 

Det kan kräva ett antal spelomgångar innan du upptäcker vad som fungerar bäst för dig. Du kan även lära dig att anpassa dig efter olika motståndare. Därför kan det vara roligt att arrangera spelkvällar och möta olika människor i sänkta skepp. Dessutom är det ett utmärkt spel om du vill träna din hjärna och logiska tänkande.

Spel som liknar Sänka Skepp

Samma koncept gäller för Fia med Knuff, där grejen är att skjutsa runt pjäser på en spelplan med hjälp av tärningar. Den som först knuffar alla sina fyra pjäser i mål tar hem spelet. Kalaha är ett annat klurigt spel för två. Där handlar det om att flytta stenar eller kulor runt en bräda med gropar. Både Kalaha och Fia med Knuff går att köra helt gratis på nätet. Mer info om dessa spel finns i våra artiklar.