spelsidorna

Färre lekar, bättre chanser: håller denna Blackjack-strategi i sig?

black jack svart bakgrund

Något många spelare av Blackjack säger är att när det finns färre lekar så blir chanserna bättre. Hur detta tänket fungerar kanske inte förklaras ofta. Principen bakom dessa ord är inte riktigt en strategi utan en tumregel i hur chans fungerar. Kort sagt så är chansen större att ett specifikt kort dras när det finns färre kort i spel.

Färre lekar

Spelas det blackjack så säger alltid huset, det vill säga croupiern eller dealern, hur många lekar som kommer användas. Med fler kortlekar i spel så är chansen större att bra kort blir dragna, eller hur? Nej. Om det sägs att med en enda kortlek finns det endast 20% med “bra” kort för det och under en session så dras kanske tio kort från korten i spel – ungefär en femtedel (1/5) av en vanlig kortlek.

Däremot om det används tre lekar så kommer endast en femtondel (1/15) av korten dras, medan procenten av “bra” kort i hela leken står kvar på 20. Detta är en grov generalisering av hur chans och probabilitet i det fungerar, men är grunden för hur regeln förklaras.

I både teorin och praktiken så är däremot skillnaden på chansen för att få specifika kort ganska liten, även om det finns en liten fördel med att spela med färre lekar. Till exempel är chansen för att få spader ess (♠ A/E) i en av tio kort från en kortlek en aning över 19% medan chansen för att få samma kort i en av tio kort från tre kortlekar närmare 18%.

Största fördelen är däremot att färre lekar låter spelare hålla reda på vilka kort som redan delats och kan därför lättare ha en aning om det är värt att spela vidare då det är ett spel som berörs mer av vilka kombinationer av kort som en spelare får snarare än chansen att få en specifik kombination.

En god strategi?

Frågan en blackjack-spelare ska fråga är inte om detta är en bra strategi utan snarare hur de vill spela det. Då huset har en något mindre fördel när det finns färre lekar, främst om erfarna korträknare spelar så brukar många casinon skylta spel med fler lekar snarare än färre, även om dessa även finns tillgängliga.

Huset bestämmer hur många lekar som används, så spelare kan sällan ha något att säga om saken när de väl gått med om att spela. Även om chansen för individuella kort är liten så är kombinationer av kort lättare att hålla reda på vid färre lekar. Därför kan det vara mer fördelaktigt för spelare att hålla ögon och öron öppna för spel med färre lekar.

Att färre lekar ger bättre chanser är en god tumregel för de som spelar strategiskt. Liksom alla chansbaserade spel så är strategiskt spel ingen match mot otur, men i de flesta fall kan chanserna bli bättre vid färre lekar. Om ett specifikt kort redan delats ut så går det att justera sin spelplan allt eftersom spelet fortsätter innan leken blandas om.

Tjugoett

Den svenska varianten av det är inte helt annorlunda i hur chansen fungerar, även om värdena på korten är något annorlunda och att huset spelar mot en spelare åt gången. Går det då att tillämpa denna regel också i detta spel? Svaret är ja, även om det sällan förekommer fler än en kortlek i tjugoett.

Skillnaden mellan tjugoett och blackjack är inte stor när det kommer till hur korten delas ut och hur stor chansen är för en bra hand, men däremot kan det strategiska spelandet skifta då värdet av korten stiger efter 10 (11, 12, 13 och 14 för knekt, dam, kung och ess).

Även om det har blivit normen på grund av den internationella spelmarknaden finns det fortfarande en del ställen att spela tjugoett hos. När det kommer till digitala spel av det kan denna strategi variera beroende på om spelet använder sig av en digital kortlek eller en slumptalsgenerator för korten.

Comments are closed.