spelsidorna

Triangelspelet regler

Är du sugen på att kolla in Triangelspelet, också känt som Trekantspelet eller Knubbspelet? Det här spelet är rätt så kul och simpelt, perfekt för när du ska hänga med kompisarna. Det går helt enkelt ut på att ha 56 små trekantiga brickor med siffror från 0 till 5, i alla möjliga kombos.

Det är jättelätt att lära sig, men det finns ändå plats för lite taktik och knep. I den här guiden kommer vi slänga till dig all info du behöver, plus lite extra, för att du ska kunna kicka igång spelet snabbt och smidigt!

triangelspelet

Regler för Triangelspelet

Här är reglerna för originalet av Trekantspelet: Sprid ut alla brickor med siffrorna dolda på bordet. Sedan delar du ut “5 brickor” till varje spelare. Nu, kolla om någon har en bricka med tre likadana siffror, som 3-3-3 eller 5-5-5. 

Den med den högsta trissen får chansen att kickstarta spelet. Om ingen har en triss, måste alla dra en bricka tills någon äntligen har en triss och får börja spelet. När spelet sätter igång, fortsätter du medurs och lägger ut dina brickor i smarta kombinationer (se exempel). 

Om du inte har en bricka som matchar någon av de som ligger på bordet, måste du ta “en” bricka till och om den inte funkar heller, då måste du stå över och turen går vidare till nästa spelare.

Här är en snabb överblick över Trekantspelet regler:

  1. Du kan ha mellan 2 och 8 spelare. En spelare håller koll på poängen.
  2. Lägg alla trianglar på bordet med siffrorna nedåt.
  3. Vi börjar med att varje spelare drar fem trianglar, håll dem hemliga.
  4. Nu letar vi efter triangeln med tre likadana siffror (en triss). Det finns sex sådana: 0-0-0, 1-1-1, 2-2-2, 3-3-3, 4-4-4, och 5-5-5.
  5. Den som har den högsta trissen startar spelet genom att placera den på bordet. Om ingen har en triss börjar den som vann senast genom att ta en triangel från bordet och sedan går det vidare till de andra tills någon hittar en triss och startar spelet.
  6. När trissen är på bordet, är det nästa spelares tur att lägga en triangel som passar. Siffrorna på hörnen måste matcha med närliggande trianglar. Om du inte har en passande triangel, måste du ta en från bordet. Om den passar, lägger du den ut, annars går turen vidare till nästa spelare. Observera att du måste lägga ut en triangel om du kan, du kan inte passa för att försöka få en extra triangel och dra nytta av det.

Räkna ut poängen

Så här gör du för att beräkna poängen för Triangelspel:

  • 25 poäng till den som kickar igång med sin “TRISS”.
  • 50 poäng till den som lyckas täppa till ett “HÅL” med bara två siffror.
  • 75 poäng belönas den som matchar alla tre sidor av trekanten med de två andra trianglarna – “DOCKNING”.
  • 100 poäng till den som kan göra trekanten till en “DRÖNARE” genom att få alla tre sidor täckta mitt i smeten av alla trianglar.

Vinnaren koras

Vinnaren är den som först skickar sina trekanter på semester. Den som går ut först kammar hem 50 poäng plus en bonus. För att koka ihop den bonusen, slår vi ihop alla andra lirares triangel-siffror. När vi snackar slutgiltig champ är det den spelare som spöar alla andra och bryter 500 poängsstrecket – eller ännu mer – som tar tronen.