spelsidorna

Risk spel: Regler, strategier och tips

Risk är ett episkt strategiskt brädspel som kommer att testa din förmåga att erövra världen och övervinna dina motståndare. Det här är en guide som kommer att hjälpa dig att förstå spelet och vinna det som en äkta strateg.

risk regler spel

Risk brädspel: Mål och förberedelser

Målet med Risk är att erövra världen genom att erövra territorier och eliminera dina motståndare. Innan du börjar, behöver du:

 1. Spelbräde: Öppna brädet och placera det på ett stabilt underlag.
 2. Spelkort: Sortera de 44 Risk-korten och lägg dem åt sidan. Dessa kommer att vara viktiga senare i spelet.
 3. Arméer: Dela ut arméer till varje spelare enligt antalet spelare (till exempel, om ni är 4 spelare, får varje spelare 30 arméer).
 4. Territoriekort: Varje spelare tar ett territoriekort som visar deras hemland.

Spelomgångar och Risk regler

Risk spelas i omgångar, och varje omgång består av följande steg:

 1. Få förstärkningar: Räkna antalet territorier du äger och dividera det med 3 (avrunda nedåt). Detta är antalet förstärkningar du får den här omgången. Du kan också få extra förstärkningar genom att byta in kort senare i spelet.
 2. Förstärkningsfas: Placera dina nya arméer på de territorier du äger. Du måste lägga minst en armé på ditt hemland om du äger det.
 3. Anfallsfas: Du kan välja att anfalla andra spelares territorier. För att göra det måste du ha minst två arméer i det territorium du attackerar från. Du rullar sedan tärningar för att bestämma utfallet av striden.
 4. Förflyttning av arméer: Efter att du har avslutat dina attacker kan du flytta dina arméer mellan dina territorier. Du kan göra detta så länge du har minst två arméer i båda territorierna och en öppen väg mellan dem.
 5. Kortfas: Om du har erövrat minst ett territorium under din omgång, får du ett Risk-kort. Om du har tre kort med samma symbol kan du byta in dem mot extra förstärkningar.
 • Förberedelsefas: Förbered dig för nästa omgång genom att passa över till nästa spelare. Spelet går medurs runt tills alla spelare har haft sin tur.

Attacker och tärningskast

Attacker är en viktig del av Risk, och det är här dina strategiska beslut kommer in i bilden. För att utföra en attack:

 1. Välj ditt mål: Välj det territorium som du vill attackera. Du måste ha minst två arméer i det territorium du attackerar från.
 2. Rulla tärningar: Om du attackerar med två arméer, rullar du två tärningar. Om du har tre eller fler arméer, rullar du tre tärningar. Din motståndare gör samma sak om de försvarar.
 3. Jämför resultaten: Jämför de högsta tärningslagen för båda sidor. Om attackerarens högsta tärningslag är högre än försvararens högsta, förlorar försvararen en armé. Om försvararens högsta tärningslag är lika med eller högre än attackerarens högsta, förlorar attackeraren en armé. Upprepa detta steg om det behövs tills en spelare har besegrats eller attackeraren väljer att sluta attackera.

Att erövra territorier

För att erövra ett territorium måste du besegra alla fiendens arméer där. När du har gjort det, kan du flytta in dina egna arméer från det angripande territoriet till det erövrade territoriet. Du får också ett Risk-kort för att ha erövrat ett territorium under din omgång.

Risk-kort och förstärkningar

Risk-korten är värdefulla eftersom de kan bytas in mot extra förstärkningar. För att byta in kort måste man ha tre kort med samma symbol eller tre olika symboler. När du byter in korten får du förstärkningar enligt följande:

 • Tre kort med samma symbol: 7 arméer
 • Tre olika symboler: 10 arméer

Det är viktigt att tänka på när du byter in kort, eftersom det kan hjälpa dig att stärka din position på brädet.

Hemländer och kontinenter

Varje spelare har ett hemland som de måste försvara. Om någon attackerar ditt hemland, får du en extra fördel i tärningskasten. Du får en extra tärning om du har två arméer i ditt hemland och två extra om du har tre eller fler arméer där. 

För att få en extra bonus i form av förstärkningar kan du även försöka erövra hela kontinenten. För att göra detta måste du äga alla territorier i en given kontinent vid början av din omgång. Om du lyckas erövra en hel kontinent får du en bonus i förstärkningar vid början av varje omgång.

Vinnande Risk spel

För att vinna Risk måste du antingen eliminera alla dina motståndare genom att erövra deras sista territorium eller uppnå det mål som har fastställts i förväg. Du kan spela med förutbestämda mål, eller att ni kan enas om ett mål när spelet börjar, till exempel att erövra en viss kontinent eller nå ett visst antal territorier.

Spel Risk: Avslutande tankar

Risk är ett spel som kräver taktik, strategi och mod. Det kan vara intensivt och utmanande, men det är också otroligt roligt när du behärskar det. Nu när du har lärt dig grunderna, är det dags att samla dina vänner och erövra världen. Lycka till och ha kul med denna episka strategiska resa!