spelsidorna

Kinaschack regler

Älskar du brädspel och letar efter något nytt att prova? Då har du kommit rätt. Dyk med oss in i den fascinerande världen av kinaschack regler och upptäck hur spelar man kinaschack på bästa sätt!

Kinaschack

Allt du behöver veta om Kinaschack

Intresserad av kinaschack? Här hittar du allt du behöver veta om hur du spelar kinaschack och alla regler. Det här är en populär strategibrädspel med rötter från Tyskland. Och nej, trots namnet, har det inget med Kina att göra. Låt oss dyka djupt in i spelets värld.

Grundläggande regler kinaschack

Spelet kan spelas av två till sex personer, antingen individuellt eller i par. Målet? Få alla dina pjäser över brädet och in i “hem” – stjärnhörnet mittemot där du började. Detta görs genom enkla steg eller hoppa över andra pjäser.

  • Ditt mål: få alla dina pjäser in i “hem”.
  • Förflytta dig med enkla steg eller genom att hoppa över andra pjäser.

När en spelare når sitt mål fortsätter de andra att spela för att fastställa placeringarna från andra till sist. Nu när du förstår grunden, låt oss titta på alla kinaschack regler.

Regler kinaschack – hur du spelar

Spänningen i kinaschack ligger i dess enkla regler men djupa strategier. Målet med kinasckack är som sagt att ta sig över från ditt hörn av stjärnarn till ett annat hörn av stjärnan mittemot.

Spelet börjar med att du väljer en färg och fyller ett hörn av stjärnan med dina pluppar.

I tur och ordning flyttar du en pjäs åt gången (mer om hur du får röra dig strax). Du kan flytta din pjäs:

  • Till tom angränsande plats
  • Hoppa över valfri pjäs

Du kan hoppa flera gånger i rad så länge du hoppar med en och samma pjäs och hoppar över en annan pjäs i varje hopp. Du kan alltså inte hoppa till en angränsande tom ruta och sedan hoppa igen.

Hur rör man sig i kinaschack?

Varje drag kan innefatta flera hopp. Varje pjäs som hoppas över måste ligga direkt bredvid, och hopp kan göras i alla riktningar.

  • Ditt mål: Få alla dina pjäser till stjärnhörnet på motsatt sida av brädet före dina motståndare.
  • Antal pjäser: Normalt 10 per spelare. Men i spel mellan två spelare används 15 pjäser.

Det mest populära sättet att spela är “hoppa över”. Här börjar varje spelare med sina färgade pjäser i ett av stjärnans hörn och försöker sedan få dem till motsatt hörn.

Spelvariationer beroende på antal spelare

Sex spelare

Antingen spelar alla mot alla, eller så bildar tre lag om två spelare var. När man spelar i lag sitter lagmedlemmarna oftast mittemot varandra. Första laget som får båda sina pjäser till deras hemvist vinner.

Fyra spelare

Detta spelas på samma sätt som med sex spelare, men två motsatta hörn lämnas oanvända.

Tre spelare

I en tre-spelare match styr varje spelare antingen ett eller två set av pjäser. Med bara ett set, springer pjäserna över brädet till tomma, motsatta hörn.

Två spelare

I en två-spelare match spelar varje person med ett, två, eller tre set av pjäser. Med bara ett set, går pjäserna oftast till motståndarens start hörn.

En titt på kinaschack’s historia

Spelet uppfanns ursprungligen i Tyskland 1892 som en variant av det amerikanska spelet Halma. Namnet “kinaschack” dök först upp i USA 1928 som ett marknadsföringstrick. Även om namnet antyder en asiatisk koppling, har spelet inget med Kina eller schack att göra.

Andra namn och variationer

I Kina kallas spelet tiaoqi, vilket betyder ‘hoppa spel’. Japan har också en variant kallad “diamond game” med några små regelförändringar.

Så, nästa gång någon frågar “hur spelar man kinaschack?”, vet du exakt vad du ska säga!

Med dessa enkla men strategiska kinaschack regler i åtanke är du redo att utmana dina vänner och familj. Kom ihåg, det handlar inte bara om att vinna, utan att njuta av varje drag. Lycka till med ditt nästa spel kinaschack!