spelsidorna

Fia med knuff regler (Ludo)

Har du någonsin suttit på en regnig dag och tänkt, Jag önskar att jag kunde spela ett klassiskt brädspel nu? Du vet, ett sådant spel där du kan skratta, gråta och kanske bli lite arg på din motståndare (men bara på skoj!).

Då har du kommit rätt! Välkommen till vår fullständiga guide om hur man spelar fia med knuff. Och nej, vi pratar inte om något nytt danssteg, utan om de älskade fia med knuff regler som alla borde kunna! Låt oss dyka ner i det roligaste spelet sedan… tja, sedan det senaste roliga spelet du spelade!

Fia med knuff

Offciella Fia med Knuff reglerna

Här nedan kommer de offciella Fia med knuff reglerna som du får med i paketet när du köper spelet.

SPECIFIKATIONER
För: 2-4 spelare
Från: 3 år
Speltid: Ca 30 min

SPELETS MÅL

Varje spelare har fyra spelpjäser i varsitt bo och målet är att med utgång från tärningskast flytta sina pjäser från boet, ett varv medsols runt spelplanen och slutligen in i mitten. Den som först når mitten med samtliga pjäser vinner.

SPELREGLER

  • Spelet spelas i medsols riktning. • Man får bara flytta en spelpjäs per tärningskast.
  • Man får inte placera två spelpjäser på samma spelruta. Undantag
    vid “start”.
  • Man får inte gå förbi sina egna spelpjäser.
  • Hamnar man på samma spelruta som en motspelare, knuffas mot- spelares spelpjäs tillbaka till boet. • Man får ett extra tämingskast varje gång man slår en sexa.

Det finns fyra olika färger att välja mellan. Varje spelpjäs hör ihop med sitt respektive Bo (1), Start (2) och Slutsträcka (3).

fia-med-knuff-spelplan-scaled
  1. Bo: Varje spelares spelpjäser (4 st) placeras ut i sina respektive bon.
  2. Start: För att komma ut på spelplanen måste man slå en etta eller sexa.
    • ⚀ Spelaren får flytta ut en spelpjäs och placera den på “Start”.
    • ⚅ Spelaren får välja mellan att placera ut två spelpjäser på “Start” eller placera en spelpjäs på den sjätte rutan.
  1. Slutsträcka: När spelaren gått ett varv runt spelplanen går spelaren in på sin slutsträcka mot utgången. För att nå utgången måste summan på tärningen stämma överens med hur många steg man har kvar. Om man slår en siffra som överstiger antal steg får man först gå till utgången för att sedan backa tillbaka övriga steg.
  2. Utgång: Mittcirkeln på spelplanen.

Fia med knuff – Ett spel med rötter!

Fia med knuff, även känt som Ludo, har en fascinerande bakgrund och är ett brädspel som kan avnjutas av 2 till 4 spelare. Spelets huvudidé? Få alla dina pjäser från start till mål med hjälp av en tärning. Låter enkelt, men det kräver strategi!

Hur det hela började

Fia med knuff har sitt ursprung i det indiska spelet Pachisi. Men hur kom det till Sverige och blev det spel vi känner till idag?

Historiska rötter

Pachisi föddes i Indien runt 600-talet e.Kr. De äldsta tecknen på detta spel i Indien är från grottorna i Ellora. Det finns även beskrivningar av spelet i det indiska eposet Mahabharata. Här använde Shakuni en förtrollad tärning för att vinna över Pandavas. Efter många tappade matcher satsade Yudhisthira sin fru Draupadi och förlorade henne. Men lugn, Pandavas fick tillbaka allt de förlorat senare.

Från Chaupar till Ludo

Detta spel kallades också Chaupar i gamla tiders Indien. Spelet anpassades, fick en kubisk tärning och blev patent som “Ludo” i England 1896. Därefter tog den kungliga marinen över Ludo och förvandlade det till Uckers.

Brädet: Hjärtat i Fia med knuff

Om du någonsin har sett ett Fia med knuff bräde vet du att det är färgglatt och livfullt! Varje spelare har sin egen färg och fyra pjäser i denna färg.

  • Brädet är vanligtvis kvadratiskt med ett kors i mitten.
  • Varje arm av korset har tre kolumner med rutor, oftast sex i varje kolumn.
  • Den mellersta kolumnen har fem färgade rutor som representerar en spelares “hem”.
  • En ytterligare färgad ruta, utanför hemkolumnen, är spelarens startplats.

I mitten av brädet finns en stor målruta. Denna ruta består oftast av färgade trianglar ovanpå spelarnas hemkolumner, vilket symboliserar “pilar” som pekar mot målet.

Varianter av Black Jack runtom i världen

Black Jack spelas överallt, men visste du att det finns olika varianter beroende på var du är?

Intressanta skillnader

Här är några spännande variationer av black jack regler från olika hörn av världen.

Indien och Pakistan

I den indiska subkontinenten markerar en säker ruta i varje kvadrant sig oftast med en stjärna. Och här är en twist: i Indien spelar man ofta med två tärningar och en etta kan sätta en pjäs i spel.

  • Rullar du en etta och en sexa kan du flytta din pjäs sex steg.
  • I Pakistan kan du till och med flytta bakåt om du kastar två tärningar!

Hur spelet börjar

För att få spelet att starta snabbare kan vissa black jack regler låta en spelare komma in på brädet på valfri rulle, på en 1:a eller en 6:a. Andra regler kan tillåta flera försök att rulla en 6:a.

Pjäsens rörelse

Landar en pjäs på samma plats som en annan av samma färg? Då måste den flyttade pjäsen ta den föregående platsen. Och här är något coolt:

  • Dubbelpjäser kan ibland röra sig halva numret vid ett jämnt kast.
  • Tre pjäser tillsammans? De kan bli tagna av en ensam pjäs.

Brädet och ytterligare regler

Vissa brädspel har endast fyra rutor i varje hemkolumn. Alla fyra av en spelares pjäser måste sluta i dessa rutor för att ha avslutat spelet. Extra turer eller bonusrörelser kan också tilldelas för att snabba upp spelet.

Danska variationer

I Danmark har brädet åtta rutor markerade med en glob och åtta med en stjärna. Men det bästa? Globerna är säkra platser där en pjäs inte kan tas.

Vietnamesiska regler

I Vietnam kallas spelet “Cờ cá ngựa”. Här är en twist: en etta ges lika status som en 6:a!

Afrikanska variationer

I vissa delar av Afrika, inklusive Nigeria och Sydafrika, spelas följande regler:

  • En dubbelpjäs blockeras av spelaren som skapade blocket.
  • Landar en pjäs på en ruta med en annan spelares pjäs, skickas den andra pjäsen tillbaka till start.
  • Du måste ta minst en pjäs för att flytta din första pjäs in i hemkolumnen.
  • Tar du en annan spelares pjäs får du en bonusrulle.

Så, nu när du är en riktig expert på fia med knuff och känner till alla fia med knuff regler, vad väntar du på? Ta fram det där brädet, bjud över några vänner (eller spela med familjen) och låt knuffandet börja! Och kom ihåg, det är allt på skoj, även om din mormor knuffar ut din pjäs just innan du vinner. Lycka till, och må bästa ‘fia’ vinna!