spelsidorna

Julklappsleken regler, strategier och tips

Under juletid samlas familj och kompisar för att fira denna mega familjehögtid. Massa cash spenderas i december, just så att man kan ge sina nära och kära julklappar de länge suktat efter. Det är nu en julklappslek som inte bara höjer stämningen, utan även räddar din plånbok och sänker stressnivån.

Istället för att köpa fler julklappar till varje familjemedlem och polare, kan du enkelt slippa undan med ett eller två mindre julklappar som inte kostar skjortan genom en julklappslek. Förutom att spara pengar, leder julklappslekar ofta till massor av skratt och blir en kväll du inte glömmer.

I denna guide kommer vi att redogöra hur julklappsleken går till, samtidigt som vi presenterar tre varianter på detta ytterst omtyckta och folkkära spel. Fortsätt därför läsa vidare för att lära dig mer om det hela!

julklappsleken regler

Tärningsspelet

Det här är originalet av julklappspelet, som vi kallar tärningsspelet. Det är det mest populära och kända sättet att spela det på.

Vad du behöver

För att dra igång behöver du följande:

 • 1 tärning
 • En mobiltelefon (för att hålla koll på tiden)
 • 1-3 julklappar per person

Så spelar du

Bestäm hur många presenter varje person ska ta med sig och hur mycket de får kosta. Vanligtvis är det 1-3 presenter som får kosta 50, 100 eller 200 kronor vardera. Var noga med att informera alla i förväg. Sätt upp er runt ett bord som passar, och lägg alla presenter i mitten.

Slå tärningen turvis, och den yngsta spelaren börjar. Om du får en 1:a eller 6:a, plockar du ett valfritt paket från högen. Fortsätt tills det inte finns några presenter kvar. Ställ in tidtagaren på ungefär 10 minuter (om ni är många, kan ni öka tiden lite). Tidtagaren ska vara osynlig för alla andra.

Slå tärningen i tur och ordning igen, men den här gången börjar den äldsta spelaren. Om du får en 1:a eller 6:a, tar du ett paket från en valfri annan spelare. När tidtagaren ringer är det dags att öppna alla presenter. 

Nu ställer du tidtagaren på 5 minuter. Slå tärningen som vanligt, men denna gång kan du ta en öppnad julklapp från någon annan vid bordet om du får en 1:a eller 6:a. När tidtagaren ringer är spelet över. De som hade mest tur med tärningen kommer ha fler presenter än de andra.

Variant 1 – Alla får presenter

Om ni vill se till att alla har åtminstone en eller lika många presenter, kan ni efter spelet låta de som har för många presenter ge bort ett till någon som har för få. Fortsätt runt bordet tills alla har minst 1 present eller lika många.

Variant 2 – Presentutdelning

Ändra reglerna så att en 1:a betyder att du måste ge bort en present istället. En 6:a betyder fortfarande att du får ta en present från någon annan.

Variant 3 – Två tärningar

För en lite knepigare twist kan ni spela med två tärningar. Då innebär att få två lika siffror att du får ta en present istället. Det händer inte lika ofta som i originalet.

Grytvante-Spel

Här är ett annat roligt julklappsspel för de som gillar action. Nu ska vi linda in julklapparna i flera lager papper och tejpa dem ordentligt för att göra dem supersvåra att öppna.

Vad du behöver

 • 1 tärning
 • Ett par rejäla grytvantar eller tjocka tumvantar
 • En julklapp per person, inslagen i flera lager papper
 • En tomteluva eller mössa (om du vill)

Så spelar du

Bestäm hur många paket varje spelare ska ta med sig och hur mycket de ska kosta. Vanligtvis är det ett paket per person med ett värde på 50, 100 eller 200 kronor. Informera alla i förväg. Här finns några tips på julklappar för spelet. 

Sätt er runt ett bord som är lagom stort och placera alla paket på ett annat bord. Den yngsta börjar genom att ta på sig grytvantarna och tomteluvan och får ett paket framför sig. Personen till vänster om den yngsta tar tärningen och förbereder sig för att kasta den. 

När startsignalen ges, försöker personen med grytvantarna öppna paketet, medan den med tärningen rullar tärningen om och om igen tills en 6:a dyker upp. När någon slår en 6:a, tar den personen på sig mössan och grytvantarna och får chansen att försöka öppna paketet.

Tärningen går vidare till nästa person. Den som lyckas öppna alla lager papper får behålla paketet. Fortsätt på detta vis tills alla paket är öppnade.

Variation – Alla får paket

Om du vill se till att alla får minst ett paket, kan du efter spelet låta de som har för många paket välja att ge bort ett till någon som har för få. Fortsätt runt bordet tills alla har åtminstone ett paket eller lika många.

Så spelar du

Snabbklapp är som en twist på julklappsleken, fast istället för att slå tärningar drar man lappar. Det går snabbt och passar perfekt om tiden är knapp.

Vad du behöver

 • 1 Penna
 • Papperslappar
 • 1-3 julklappar per person

Så spelar du

Bestäm hur många presenter varje deltagare ska ta med och bestäm prisgränsen, vanligtvis 50, 100 eller 200 kronor per paket. Informera alla i förväg. Här är några julklappstips om du är osäker. 

Skriv siffror från 1 till antalet deltagare på lapparna. Om ni är 6 deltagare, skriv 1 till 6 på lapparna. Vik ihop lapparna och släng dem i en hatt eller skål. Sätt er runt ett bord av lagom storlek och placera alla presenter mitt på bordet. Låt varje deltagare dra en lapp med ett nummer. 

Personen med nummer 1 börjar och väljer ett paket från mitten. Personen med nummer 2 tar ett paket från mitten eller från person nummer 1. Fortsätt i ordningen tills alla paket är slut. Öppna presenterna och spara lapparna för nästa runda med öppnade paket istället.

Diverse knep för julklappspelet

Det finns massvis med olika sätt att köra julklappsleken på. Du kan plocka det som känns mest kul eller passar bäst för ditt gäng. Beroende på ålder, vad ni gillar och situationen kan du tweaka leken för att få max nöje. I denna guide har vi presenterat tre olika varianter på julklappsspelet. Följande grundregler gäller dock för för alla dessa:

 • För spelet drar igång måste ni komma överens om hur många presenter och vad de är värda. Sen är det dags att snyggt paketera dem och placera dem mitt i bordet där alla sitter.
 • Presenterna bör vara generella och funka för alla i gänget, undvik att rikta dem mot någon specifik.

Prislapp och utrustning

Ni kan själva sätta gränser för vad presenterna får kosta, men oftast hamnar priset mellan 20 och 200 spänn. Det beror på hur många paket ni köper och vilken ålder gruppen har. För att sparka igång julklappsleken behöver ni några basic grejer förutom presenterna. Ni behöver mest en tärning, en timer, papper och penna, eller så kan ni ta på er tjocka vantar och en schysst mössa.

Hur många och vilka kan vara med?

Ju fler som hänger på, desto roligare blir det. För julklappsleken behöver ni minst fyra spelare, för färre deltagare kan göra det lite tråkigare. Å andra sidan kan ni vara många, men då måste ni skräddarsy leken efter antalet. 

Till exempel kan ni köra längre om ni är nära tio personer, eller så kan ni slänga in två tärningar för att dra upp tempot. Det går också att anpassa leken efter olika åldrar genom att dela in deltagarna i grupper baserat på hur gamla de är, så att paketen passar så många som möjligt.