spelsidorna

E-sport

E-sport är en förkortning av elektronisk sport som kort sagt är en form av tävling via elektroniska system. Dessa kan ha formen av datorer eller tv-apparater. Begreppet e-sport började användas i Sydkorea och via spelet Star Craft. Att vara aktiva inom e-sport handlar om att spela datorspel mot varandra. Tävlingen äger rum i det virtuella på ett av många spel man kan spela med och mot varandra. De vanligaste sorten av spel sker mellan personer som är uppkopplade mot varandra.

Under 2013 är det uppskattat att över 71,5 miljoner människor tittade på e-sport. Det gjorde man via tv, live eller i efterhand på sidor som till exempel youtube. En stor del spelare har även börjat att spela hemifrån och streamar sitt spelande via den populära tjänsten Twitch.

E-sport i Sverige

E-sporten i Sverige har på senare år etablerat sig bra. Sveriges satsning på internet och stora tillgänglighet till datorer i ett tidigt skede har lett till att många är uppväxta med tv-spel men kanske framförallt dataspel. Redan år 2001 tog svenska spelare medalj i dataspels-VM i spelet Quake. Idag är e-sport inte längre en subkultur utan har accepterats mer av allmänheten något som SVT:s tv- sändningar av sporten visar prov på. Bland annat har Starcraft II och Dota 2 sänds live från Dreamhack. Även Aftonbladet har fått upp ögonen för fenomenet och livsänder Dreamhack från Stockholm. Något som resulterade i slaget tv rekord för den tiden. BarCraft är Sveriges första bar som skapats och som bara live sänder e-sport från hela världen.

I Sverige blev e-sport ett officiellt begrepp i och med att språkrådet tog in ordet och listade det som ett nytt år 2013 det vill säga cirka 12 år efter att begreppet börjad användas i Syd Korea. På senare år har även spelsidor fått upp ögonen för e-sporten. 2014 hade redan ett spelbolag över en miljon spel lagts på sport online. Nu 2017 är e-sporten redan väl etablerad i Sverige och framtiden ser ljus ut för både sporten i världen och Sverige men även för de som utvecklar nya spel.