spelsidorna

Tjuv och Polis regler

Tjuv och Polis är ett roligt och spännande sällskapsspel som är perfekt för att ha kul med vänner och familj. Spelet är en modern twist på det klassiska leken “Tjuv och Polis”, där du antingen är en tjuv som försöker undkomma polisen eller en polis som försöker fånga tjuvarna. Det är enkelt att spela och kräver ingen speciell utrustning. Här är en guide om hur du spelar Tjuv och Polis.

tjuv och polis regler

Vad du behöver

För att spela Tjuv och Polis behöver du inget särskilt, bara en grupp av spelare och en plats att spela på. Spelet fungerar bäst utomhus, som en park eller en stor trädgård, men det kan också spelas inomhus om man har tillräckligt med utrymme.

Tjuv och polis spel regler

Här är nedanför hittar du alla Tjuv och Polis regler:

Mål

Målet med spelet varierar beroende på om du är en tjuv eller en polis.

 • Tjuvarnas mål: Tjuvarnas mål är att gömma sig och undvika att bli fångade av polisen. Det viktigaste för tjuvarna är att hålla sig i livet och undvika att bli tagen.
 • Polisens mål: Polisens mål är att fånga alla tjuvarna och ta dem till fängelset. Poliserna vinner om de lyckas fånga alla tjuvarna.

Spelområde

Spelet spelas vanligtvis på ett stort område med gott om gömställen. Området kan vara en park, en skog, eller någon annan plats med tillräckligt med utrymme för att gömma sig och springa runt.

Spelare

Du behöver minst två spelare för att spela Tjuv och Polis, men det är roligast med en större grupp. Du kan ha fler tjuvar än poliser, beroende på hur svårt eller lätt du vill att spelet ska vara.

Spelets början

 1. Välj vem som ska vara tjuvar och vem som ska vara poliser. Detta kan göras genom en snabb omröstning eller genom att helt enkelt frivilligt anmäla sig som tjuv eller polis.
 2. Bestäm en bas eller ett fängelseområde där tjuvarna kan fångas och hållas. Detta kan vara en träd eller en markerad plats på spelområdet.

Spelets gång

 1. Poliserna börjar med att räkna till tio med ögonen stängda medan tjuvarna gömmer sig på spelområdet. Poliserna ska räkna högt och hålla ögonen stängda för att ge tjuvarna tid att gömma sig.
 2. När poliserna har räknat till tio börjar de leta efter tjuvarna. Poliserna försöker fånga tjuvarna genom att röra vid dem.
 3. Om en tjuv blir rörd av en polis, är de fångade och måste gå till fängelset. Fängelset kan vara den förutbestämda basen eller en annan plats som ni har överenskommit om.
 4. Tjuvarna kan försöka befria sina fångade kamrater genom att röra vid dem utan att bli sedda av en polis. Om de lyckas befria en fånge, är de båda fria att fortsätta spela.
 5. Spelet fortsätter tills alla tjuvar är fångade och i fängelse eller tills tjuvarna lyckas undkomma poliserna och överleva tillräckligt länge.

Vinnaren

 • Om poliserna lyckas fånga alla tjuvar vinner de spelet.
 • Om tjuvarna lyckats undkomma poliserna och överleva tills spelet avslutas, vinner de istället.

Tips och strategier

Här är några tips och strategier som kan hjälpa dig att bli en framgångsrik tjuv eller polis i Tjuv och Polis:

För tjuvarna

 1. Hitta bra gömställen: Se till att hitta gömställen där poliserna inte enkelt kan hitta dig. Tänk på att vara tyst och försiktig när du rör dig.
 2. Samarbeta med andra tjuvar: Om du spelar med flera tjuvar kan ni hjälpa varandra genom att varna för när poliserna närmar sig eller genom att försöka befria varandra om ni blir fångade.

För poliserna

 1. Arbeta som ett team: Om ni är flera poliser, kommunicera med varandra och samarbeta för att täcka så mycket område som möjligt. På så sätt ökar ni chansen att fånga tjuvarna.
 2. Var uppmärksam: Håll ögonen öppna och lyssna efter ljud som kan avslöja tjuvarnas närvaro. Tjuvar kan ibland göra misstag som avslöjar deras position.

Avslutning

Tjuv och Polis är ett enkelt men roligt spel som kan spelas med vänner och familj i alla åldrar. Det är en utmärkt aktivitet för utomhuslek och kan vara en bra övning för att utveckla strategiskt tänkande och samarbetsförmåga. Så varför vänta? Samla ihop dina vänner och familjemedlemmar och ge Tjuv och Polis en chans nästa gång ni är utomhus. Ha roligt och var försiktig när du smyger runt i jakt på tjuvarna eller försöker fånga dem som en modig polis!